Rok Šmit šesti, Mia Medved sedma in osma na EP v Račicah.

0
569

V čeških Račicah se je s finalnimi nastopi na 500 in 200 metrov zaključilo evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane. Kajakašica Mia Medved je veslala v dveh finalih A. Na 200 metrov je bila sedma, na 500 metrov pa osma. Šesti rezultat prvenstva na 500 metrov je postavil Rok Šmit.

Maloštevilčna slovenska ekipa, ki je nastopala na Češkem, se bo domov vrnila z zelo dobrimi rezultati. Kajakašica Mia Medved je zadnji dan prvenstva namreč veslala v dveh finalih A. Na 200 metrov je v močnem finalu A zasedla sedmo mesto. Zmage se je veselila Srbkinja Biljana Relić, ki je ubranila naslov iz lanskega leta, ki si ga je priveslala v Auronzu. Srebro si je priveslala Rusinja Kristina Kovnir, bron pa Belorusinja Ina Saučuk.

Že dopoldne je Mia veslala v finalu A na 500 metrov, kjer je bila osma, s tremi sekundami zaostanka za zmagovalnimi stopničkami. V tem finalu si je zlato priveslala bronasta z 200-metrske razdalje Belorusinja Saučukova, druga je bila Poljakinja Malgorzata Pulawska, tretja pa Švedinja Melina Andersson.

Za zelo dober rezultat na 500-metrski razdalji je poskrbel Rok Šmit, ki je prvenstvo končal na šestem mestu, dve sekundi za bronasto kolajno. Evropski prvak je postal Čeh Jakub Zavrel, drugi je bil Srb Bojan Zdelar, tretji pa Norvežan Jon Vold.

Ob koncu prvenstva je Šmit veslal še v finalu B na 200 metrov in bil drugi, kar mu je v skupni razvrstitvi prineslo enajsti rezultat prvenstva. V finalu A mlajših članov je slavil Gruzijec Badri Kavelašvili, drugi je bil Srb Strahinja Stefanović, tretji pa Ukrajinec Dmitro Danilenko.

V finalu B mladincev na 200 metrov je slovenske barve zastopal kajakaš Miha Fartek. V cilj preizkušnje je priveslal kot osmi, kar pomeni skupni 17. rezultat evropskega prvenstva. V finalu A je do zlate kolajne priveslal Britanec Daniel Atkins, drugi je bil Rus Nikita Baranikov, tretji pa Portugalec Iago Bebiano.

Prihodnje evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane bo naslednje leto organizirano v Moskvi. Mlade sprinterje letos sicer čaka še eno veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v Romuniji.