. S tekmo za točke ICF v Solkanu se namreč začenjajo izbirne tekme za sestavo olimpijske ekipe.

0
585

Po letošnjih prvih tekmah, kjer so tekmovalci lahko preizkušali stanje pripravljenosti in v svojih vožnjah iskali napake, ki jih je potrebno odpraviti, se začenja serija tekmovanj, kjer bo šlo zares. S tekmo za točke ICF v Solkanu se namreč začenjajo izbirne tekme za sestavo olimpijske ekipe ter reprezentance, ki bo Slovenijo zastopala na evropskem prvenstvu in tekmah svetovnega pokala.

Solkan bo prihajajoči vikend gostil prvo izmed petih izbirnih tekem za sestavo olimpijske ekipe ter članske slalomske reprezentance. Izmed petih tekem bodo na koncu odločali najboljši štirje rezultati, kriterij za osvojitev olimpijske vozovnice pa je še nekoliko strožji, saj morajo tekmovalci zmagati na štirih izmed petih tekem, če si želijo nastop v Londonu zagotoviti že po domačih izbirnih tekmah. V primeru, da jim to ne uspe, bo potnika na OI določila uvrstitev na evropskem prvenstvu v Augsburgu, kjer se bosta za boljši medsebojni rezultat pomerila najboljša dva čolna z izbirnih tekem v Solkanu in Tacnu.

Na tekmi v Solkanu bo za izbirno tekmo štel le boljši rezultat sobotnih kvalifikacij, medtem ko nedeljska polfinala in finala ne štejejo, prihodnji teden pa bo v Tacnu sledil še večji del serije izbirnih tekem. V četrtek (19. 4.) bo izmed dveh voženj štela le boljša, prav tako v kvalifikacijah sobotne tekme za točke ICF (21. 4.), medtem ko bodo v nedeljo (22. 4.) odločale tako polfinalne kot finalne vožnje.

»Že na začetku sezone sva si zastavila cilj, da zmagava na štirih izbirnih tekmah in s tem zaključiva ter se začneva pripravljati na OI. Še zmeraj stojiva za tem in upava, da nama bo uspelo. Nekaj pritiska seveda je prisotnega, saj zmagati na štirih tekmah ni enostavno, tako da se bova morala kar potruditi. S tem se sicer ne obremenjujeva preveč in poskušava misli preusmeriti v čoln. Mislim, da sva v tej sezoni naredil še en velik korak naprej, tako da mislim, da sva zrela za olimpijski nastop,« je pred pomembnimi tekmami povedal Luka Božič. Z izjemo kajakaške konkurence, kjer si je olimpijsko vozovnico z naslovom svetovnega prvaka že zagotovil Peter Kauzer, se v vseh ostalih kategorijah obetajo zelo zanimive in napete tekme.

Na tekmi za točke ICF prireditelji pričakujejo več kot 200 tekmovalcev iz petnajstih držav. Poleg vseh slovenskih tekmovalcev bodo na Soči tekmovali tudi vsi najboljši Italijani, saj imajo tudi oni izbirne tekme, Hrvati, Avstrijci, predstavniki Brazilije, Bosne in Hercegovine, Francije, Grčije, Nemčije, Irske, Makedonije, Slovaške, Ukrajine, Tajske in Turčije.

V soboto bodo na programu kvalifikacije. Ob 9.30 se bodo na progo v Solkanu prvi podali kajakašice in kanuisti, ob 13. uri pa jim bodo s kvalifikacijskima vožnjama sledili še dvojci, kanuistke in kajakaši. V nedeljo se bo polfinale v vseh kategorijah začelo ob 11. uri, ob 15. uri pa bo najboljših deset iz vsake kategorije veslalo še v finalu.

 

Rezultate v živo boste lahko spremljali na: www.timing-mojstrana.com

 

Izbirne tekme:

14. 4. – Solkan – šteje le boljša vožnja

19. 4. – Tacen – šteje le boljša vožnja

21. 4. – Tacen – šteje le boljša vožnja

22. 4. – Tacen – štejeta obe vožnji