Še posebej bo napeto med kajakaši in kanuisti.

0
219

Slalomisti na divjih vodah ta vikend v Tacnu tekmujejo na tekmi za točke ICF. Preizkušnja pa ima še večji tekmovalni naboj zaradi izbirnih tekem za sestavo reprezentance, ki potekajo v okviru ICF ranking tekme. Po drugi izbirni tekmi se je že prej uvrščenim Benjaminu Savšku, Luki Božiču in Sašu Taljatu v reprezentanci pridružil še Peter Kauzer, svoji mesti sta potrdili tudi Urša Kragelj in Eva Terčelj. Za vse ostale bo odločilna nedeljska finalna vožnja, ki bo dala odgovor, kdo so preostali reprezentanti. Še posebej napeto bo v konkurenci kajakašev in kanuistov.

Po drugi izbirni tekmi za sestavo slalomske reprezentance lahko na seznam tistih, ki bodo Slovenijo zastopali na največjih tekmovanjih dodamo še tri slalomiste. Med kajakaši si je mesto zagotovil Peter Kauzer, za katerega bo to enajsta zaporedna sezona v članski reprezentanci. »Bilo je napeto, malce sem bil nervozen po večmesečni odsotnosti. Danes sem vedel, da se lahko z dobro vožnjo že uvrstim v ekipo in da se ne bo jutri treba živčirati v finalu, ko bo štela le ta ena vožnja. Vesel sem, da sem se uvrstil v ekipo. Vožnje v četrtek in danes so bile slabe, imel sem vsaj tri, štiri sekunde rezerve. Enostavno mi čoln ni stekel. Po eni strani so te izbirne tekme rutinske, ampak je iz leta v leto težje, saj prihajajo mladi. Pomembno je, da je to mimo in da se začne sezona. Po praktično enem letu odsotnosti že komaj čakam,« je povedal Kauzer, ki je v kvalifikacijah tekme za točke ICF sicer zasedel četrto mesto.

Ker je večji del lanske sezone zaradi poškodbe izpustil, ni natanko vedel, kaj lahko pričakuje od teh izbirnih tekem. Od tod tudi trema: »Sploh se ne spomnim, kdaj sem bil nazadnje živčen pred izbirnimi tekmami. Verjetno leta 2008, ker smo imeli tudi izbirne tekme za olimpijske igre in je bilo veliko v igri. Kar se tiče samih izbirnih tekem, pa verjetno nazadnje leta 2004 ali 2005. Je že kar dolgo nazaj. Po dolgem času je kar luštno začutiti malce treme. Moj cilj na teh izbirnih tekmah je bila uvrstitev v ekipo že pred zadnjo tekmo. Ta cilj sem izpolnil, tako da bom jutri lahko normalno startal na tekmi, potem pa se v miru pripravljal na evropsko prvenstvo, svetovne pokale in celo sezono do svetovnega prvenstva.«

Z današnjo zmago v kvalifikacijah je zelo blizu mesta v reprezentanci tudi Celjan Simon Brus, dobre možnosti za uvrstitev v reprezentanco pa imajo še Vid Kuder Marušič, Janoš Peterlin in Martin Albreht. Odločali bodo rezultati v nedeljskem finalu. V sobotnih kvalifikacijah sta se za Brusom zvrstila dva Italijana, Daniele Molmenti in Andrea Romeo, Kauzer je bil četrti, Martin Albreht pa peti.

Podobno stresna bo tudi zadnja izbirna tekma v konkurenci kanuistov. Benjaminu Savšku, ki se je v ekipo uvrstil že z zmago na prvi izbirni tekmi (že prej je imel bonus zmage zaradi kolajne na lanskem svetovnem prvenstvu) se bo najverjetneje pridružil še Anže Berčič, ki ima trenutno najboljše izhodišče pred zadnjo tekmo. V igri za popolnitev mest v reprezentanci pa ostajajo še Jure Lenarčič, Luka Božič in Blaž Cof.

Anže Berčič je bil po drugi vožnji nasmejan: »Sem zadovoljen, smeji se mi bolj zato, ker sem v prvi vožnji peljal mimo vrat in sem jih moral ponavljati, sedaj v drugo pa sem odpeljal brez težav. Malce me je bilo strah. Vožnja sicer ni bila nek presežek, saj sem se kar mučil. Priti moram v pravi ritem, ki mi še manjka. Ampak se trudim in mislim, da bo šlo počasi.«

Kvalifikacije tekme so pripadle Benjaminu Savšku, drugi je bil Anže Berčič, tretji Luka Božič, četrti Jure Lenarčič, peti pa Blaž Cof. Za najboljšimi slovenskimi kanuisti so se nato zvrstili Italijani.

Nastopi na izbirnih tekmah so bili za kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj bolj kot ne formalnost, za tretje mesto v ekipi pa trenutno najbolje kaže Ajdi Novak. Ta je blizu mestu v ekipi, odločala pa bo nedeljska tekma, saj ji manjka le malenkost za zadostitev pogojem glede procentualnih zaostankov za najboljšimi. V soboto je najhitrejša vožnja uspela Evi Terčelj, druga je bila Italijanka Stefanie Horn, tretja Urša Kragelj, četrta Ajda Novak, peta pa Neža Vrevc.

Vse je odločeno v konkurenci dvojcev, ker sta bila Luka Božič in Sašo Taljat v ekipo uvrščena že predhodno na podlagi lanskega naslova svetovnih prvakov. Primorski dvojec je bil najboljši tudi v današnjih kvalifikacijah. Za njima sta zaostala Italijana Pietro Camporesi in Niccolo Ferrari, tretja pa sta bila Tine Kancler in Jakob Jež.

Nastopile so tudi kanuistke. Najhitrejša je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, druga je bila Nina Bizjak, tretja Alja Kozorog, četrta pa Lea Novak. V razvrstitvi za reprezentanco zaenkrat nobena izmed slovenskih kanuistk ne dosega pogojev za članstvo v ekipi.

Rezultati: www.timing-mojstrana.com