Simon Brus v Krakovu končal na devetem mestu.

0
612

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Poljskem so danes podelili prve komplete kolajn. V posamični konkurenci je slovenske barve zastopal le kajakaš Simon Brus, ki je med mlajšimi člani priveslal do devetega mesta. Popoldne so sledile še ekipne vožnje, kjer pa so slovenski reprezentanti prav tako ostali praznih rok. Še najbližje kolajni je bila mladinska ekipa kajakašev, ki je zasedla peto mesto.

Celjski kajakaš Simon Brus je bil edini slovenski finalist predzadnjega tekmovalnega dne v Krakovu. V finalu je bil sicer med najhitrejšimi kajakaši, a so se dotiki vrstili vse od zgornjega dela proge, tako da so mu v cilju h končnemu času dodali še osem kazenskih sekund. To je bilo občutno preveč za mesta povsem pri vrhu finalistov. Na koncu je osvojil deveto mesto, ob vožnji brez dotikov pa bi njegov čas zadostoval za tretje mesto.

Naslov svetovnega prvaka do 23 let si je priveslal Slovak Jakub Grigar, ki bo tudi slovaški predstavnik na prihajajočih olimpijskih igrah. Drugo mesto je osvojil Italijan Zeno Ivaldi, tretje pa še en Slovak Andrej Malek.

V konkurenci mlajših članov so danes podelili še dva kompleta kolajn. Med kanuisti je zmagal Nemec Florian Breuer, drugi je bil Čeh Lukaš Rohan, tretji pa Rus Kiril Setkin. Med kanuistkami je zlato po pričakovanjih osvojila Avstralka Jessica Fox, srebro si je priveslala Britanka Kimberley Woods, bron pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt.

V mladinski konkurenci kanuistov je zmagal Slovak Marko Mirgorodsky, pred Čehom Matyašem Lhoto in Nemcem Gregorjem Kreulom. Med kajakaši je zlato po zaslugi Ruslana Pestova odšlo v Ukrajino, drugi je bil Avstrijec Felix Oschmautz, tretji pa Poljak Wiktor Sandera. Med kanuistkami je zmagala Čehinja Tereza Fišerova, srebro in bron pa sta si priveslali nemški reprezentantki Andrea Herzog in Kira Kubbe.

Tudi popoldne se ekipne vožnje kanuistov, kanuistk in kajakašev v obeh starostnih kategorijah niso razpletle v prid slovenski ekipi. Še najbližje odličju so bili Tine Kancler, Jakob Jež in David Rozman, ki so v mladinski kajakaški konkurenci zasedli peto mesto. Zmagali so Francozi, pred Nemci in Čehi.

V ekipni tekmi kanuistk do 23 let so Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak priveslale do šestega mesta, obe ekipi kanuistov pa sta bili deveti. V mladinski ekipi so veslali Tine Kancler, Urh Turnšek in Jakob Jeklin, slednji pa se je v konkurenci mlajših članov priključil še Žigi Taljatu in Klemnu Vidmarju. Ekipa kajakašev do 23 let, za katero so veslali Simon Brus, Niko Testen in Žan Jakše, je bila 11.

Jutri bodo v Krakovu še zadnje preizkušnje kajakašic in dvojcev. V posamični finale se ni uvrstila nobena izmed slovenskih predstavnic, tako da jih čakajo le popoldanske ekipne tekme.

 

foto: Sebastian Krok