Simon Hočevar tudi v letošnji sezoni z visokimi cilji.

0
359

Simon Hočevar, ki slovenske ljubitelje kajakaštva z odličnimi rezultati navdušuje že več kot dvajset let, tudi v prihajajoči spustaški sezoni cilja na najvišja mesta. Kanuist, ki ima v svoji zbirki odličij tako kolajne s slalomskih kot tudi spustaških tekmovanj najvišjega nivoja, največ stavi na nastop na svetovnem prvenstvu.

Izkušeni Simon Hočevar, ki bo ob koncu meseca praznoval okroglih 40 let, še naprej vztrajno trenira in se pripravlja na izzive, ki jih prinaša nova sezona. Tako kot v lanskem letu se bo posvetil spustu na divjih vodah, kjer ga vrhunec sezone čaka v prvi polovici junija, ko se bodo najboljši tekmovalci v spustu zbrali na svetovnem prvenstvu v Italiji. »Letos bom zagotovo nastopal samo v spustu, prvi cilj pa bo svetovno prvenstvo v Valtellini, kjer bova skupaj s Cofom ciljala na najvišja mesta tako v klasiki kot v sprintu,« je povedal Hočevar, ki je v lanski sezoni nanizal vrsto odličnih rezultatov v spustu. Skupaj z Blažem Cofom je bil svetovni podprvak v sprintu na divjih vodah, srebro med kanuističnimi dvojci je osvojil tudi na ekipni tekmi skupaj z dvojcema Božič – Taljat in Žnidaršič – Žganjar, bil je tretji v posamični konkurenci kanujev enosedov evropskega prvenstva v klasičnem spustu, bronast v sprintu in klasiki na ekipni tekmi kanujev enosedov na evropskem prvenstvu v Bovcu ter na stopničkah skupaj z Blažem Cofom tudi na dveh tekmah svetovnega pokala v Banjaluki.

»Na svetovnem prvenstvu bom nastopil v C1 v sprintu in v ekipnih vožnjah, kar se tiče klasike, pa se bom odločil na prvenstvu, ko bom videl, kakšen bo razpored tekem,« je še dodal Hočevar glede nastopov v kanuju enosedu. Trenutno še ne ve, kako bo z nastopi na tekmah svetovnega pokala: »Za svetovni pokal se bom odločil po koncu prvenstva.« Vse štiri tekme svetovnega pokala bodo letos organizirali v Avstriji. Serija se bo začela v Loferju, finale pa bo na Dunaju.

Medtem ko slalomisti in najboljši sprinterji na mirnih vodah trenutno trenirajo v toplih krajih, Hočevarja čaka pot v Francijo, zimske priprave na snegu pa so že za njim: »Priprave potekajo po planu. Bil sem na Pokljuki in en teden v Franciji na snegu, sedaj pa grem skupaj z mladinci še za deset dni v Pau. Ostale priprave bom opravil doma. Trenutno so pogoji za trening odlični, vode je dovolj, pa tudi dovolj je toplo.«

Nekdanji evropski prvak v slalomu, naslov prvaka si je priveslal na prvem članskem evropskem prvenstvu, ki ga je takrat gostil Augsburg, bo tudi letos nastopil na nekaj slalomskih tekmah, a bolj zaradi veselja, kot najvišjih tekmovalnih ciljev. Nastop načrtuje na državnem prvenstvu in na nekaterih mednarodnih tekmah.