Simon Oven deseti na svetovnem prvenstvu v klasičnem spustu

0
267

V Treignacu je danes na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah potekala posamična preizkušnja v klasičnem spustu. Kajakaš Simon Oven je osvojil deseto mesto.

Na reki Vezere v Treignacu ta konec tedna poteka člansko svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah, kjer je včeraj za vnovičen uspeh poskrbel Nejc Žnidarčič, ki je v sprintu še šestič postal svetovni prvak. Danes se je v Franciji na start med kajakaši izmed Slovencev podal le Simon Oven. 29-letni kajakaš ljubljanskega kluba je bil v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka izpred štirih let v klasičnem spustu, a je že pred začetkom prvenstva opozoril, da bo naloga izjemno težka, saj imajo na tej progi Francozi, sploh v klasiki, prednost zaradi boljšega poznavanja pasti proge. Poleg tega je naš najboljši tekmovalec v klasiki v zadnjem času več pozornosti posvečal treningom sprinta.

Njegova napoved se je uresničila, saj sta za dvojno francosko zmagoslavje poskrbela Quentin Bonnetain in Maxence Barouh, ki je bil srebrn tudi včeraj v sprintu. Na najkrajši razdalji ga je za tri stotinke prehitel Nejc Žnidarčič, v klasiki pa ga je od naslova prvaka ločilo 16 stotink. Bron si je priveslal 39-letni Nemec Max Hoff, ki se je pred koncem kariere vrnil na divje vode, po tem ko je v zadnjih 13 letih v sprintu na mirnih vodah osvojil vse, kar se da osvojiti: zlato, srebrno in bronasto olimpijsko kolajno, sedem naslovov svetovnega prvaka, tri zlate kolajne z evropskih iger in deset naslovov evropskega prvaka.

Boril se je tudi edini slovenski kajakaš na startu Simon Oven, a za kaj več kot deseto mesto tokrat ni šlo.

V ženski konkurenci sta danes veslali le Živa Jančar in Ana Šteblaj, saj se je najmlajša članica ekipe Nika Ozimc poškodovala v ogrevalni vožnji proge klasičnega spusta. Po težavah sta nastradali njena rama, kakor tudi čoln, ki je z zlomljeno špico čakal na prikolici, mlado kajakašico pa so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico v Limoges.

Na koncu preizkušnje klasičnega spusta je Živa Jančar osvojila 23. mesto, Ana Šteblaj pa je bila 25. Še drugi posamični naslov na prvenstvu si je priveslala Francozinja Manon Hostens, druga je bila Italijanka Mathilde Rosa, tretja pa še ena Francozinja Claire Bren.

Med kanuisti je bil Nejc Gradišek 13. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc, ki je napovedal športno upokojitev, drugo in tretje mesto pa sta si priveslala Francoza Theo Viens in Ancelin Gourjault.

V ponedeljek se bo prvenstvo zaključilo z ekipnimi tekmami v klasičnem spustu.

Rezultati: https://www.canoe-treignac-vezere.com/live-et-results/