Simon Oven državni prvak v klasičnem spustu

0
347

Spustaši na divjih vodah so se danes na Savi Dolinki pomerili na državnem prvenstvu v klasičnem spustu. Tekmovanje je štelo tudi kot tretja izbirna tekma za sestavo državne reprezentance. Med kajakaši je državni prvak postal Simon Oven, med kanuisti Blaž Cof, med kajakašicami Ana Šteblaj, med dvojci Gradišek in Gale, med kanuistkami pa je veslala le Ema Lampič.

Prvomajski prazniki že tradicionalno prinašajo izbirne tekme v spustu na divjih vodah, danes pa je tekma prinašala tudi naslove državnih prvakov. V klasiki je pričakovano zmagal kajakaš ljubljanskega kluba Simon Oven, sicer svetovni in evropski prvak v tej disciplini, ki je bil dobrih petnajst sekund hitrejši od Nejca Žnidarčiča, medtem ko je tretje mesto na tekmi osvojil Nemec Tobias Kroener. V razvrstitvi za državno prvenstvo je bil tretji Anže Urankar.

V kanuju je zmaga odšla v roke kanuista tacenskega kluba Blaž Cofu. Tekmovalec, ki je bil nekaj sezon tudi član slalomske reprezentance, je za več kot pol minute ugnal mlajše tekmece. Na drugo mesto je priveslal Martin Gale, ki je sicer še mladinec, tretji pa je bil Nejc Gradišek. V ženskem kanuju je bila na startu le Ema Lampič.

V ženski konkurenci kajakašic je zmagala Švicarka Hannah Mueller. Na drugo mesto, s tem pa tudi do naslova državne prvakinje je prišla Ana Šteblaj, ki je za zmagovalko zaostala za dobrih 18 sekund. Tretja na tekmi je bila Helena Domajnko. Bronasto kolajno v razvrstitvi državnega prvenstva si je priveslala Ula Skok, ki je bila sicer četrta.

V konkurenci moških kanuističnih dvojcev je zmagala naveza Nejc Gradišek – Martin Gale, pred posadko Preskar – Bizjak, tretja pa sta bila Zorko in Škof Ojeda.

V ekipni preizkušnji so tekmovali le kajakaši. Z več kot pol minute prednosti je slavila članska ekipa KKK Ljubljana, v postavi Tim Novak, Anže Urankar, Simon Oven, druga je bila mešana ekipa Avstrije in Nemčije, tretja pa tacenska zasedba z Žigo Zidarjem, Klemnom Breznikom in Lenartom Stanovnikom. V razvrstitvi za državno prvenstvo je bila tretja mladinska ekipa Ljubljane (Blaž Mihelič, Matevž Kampjut, Tjaš Til Kupsch).

V nedeljo bo na Savi potekala še zadnja izbirna tekma v spustu, in sicer v sprintu, popoldne pa bo na tacenski progi sledilo še državno prvenstvo v ekstremnem slalomu na divjih vodah.