Slalomisti so v Solkanu opravili s prvo izbirno tekmo.

0
525

Slovenski kajakaši so s tekmo v Solkanu začeli serijo izbirnih tekem za sestavo olimpijske ekipe ter reprezentance, ki bo nastopala na evropskem prvenstvu v Augsburgu in na tekmah svetovnega pokala. Po prvi preizkušnji so v najboljšem položaju Nina Mozetič med kajakašicami, Luka Božič in Sašo Taljat med dvojci ter Benjamin Savšek med kanuisti. Peter Kauzer si je olimpijsko vozovnico zagotovil že na lanskem SP.


Izbirna tekma v Solkanu v večini kategorij ni prinesla velikih presenečenj, še za največje je poskrbela kajakašica Nina Mozetič, ki je bila najhitrejša v kvalifikacijah tekme za točke ICF. Zgovorna Primorka, ki je še v sredo zaradi zdravstvenih težav pomoč iskala na urgenci, je s progo opravila brez napak in Uršo Kragelj prehitela za nekaj več kot dve sekundi. »V četrtek sem si že nekoliko opomogla, vendar mi še manjka nekaj moči. Sicer pa je tako, da vsaka slaba stvar prinese nekaj dobrega. Tokrat je pozitivna stvar ta, da sem bila bolj sproščena. Vedela sem, da ne bom mogla reagirati z močjo, zato sem poskušala poslušati vodo. Izkušnje s preteklih izbirnih tekem so mi pomagale v toliko, da sem vedela, kako to izgleda, želela sem si le čistih voženj. Idealnih voženj niti nisem pričakovala,« je povedala Mozetičeva in nadaljevala: »Sploh si nisem predstavljala, da se bo tako začelo – zelo sem zadovoljna.« Tretje mesto je osvojila Francozinja Paulien Guiet, Eva Terčelj pa je zasedla peto mesto.
 

V konkurenci kanuistov je bil najboljši Benjamin Savšek, ki je za 1,93 sekunde ugnal drugouvrščenega Italijana Stefana Cipressija, tretje mesto pa je zasedel Anže Berčič. Med najboljšo deseterico sta se izmed Slovencev uvrstila še Blaž Cof, ki je bil šesti, in Jure Lenarčič, ki je bil uvrščen mesto za njim. Benjamin Savšek je bil ob koncu kvalifikacij zadovoljen: »Sem kar zadovoljen, čeprav so bili ti zadnji dnevi pred tekmo kar stresni. Nekoliko so nam namreč ponagajali vodni pogoji in vreme, ampak na srečo se je izšlo super. V drugem teku sem še popravil napako v spodnjem delu proge iz prvega teka, tako da sem pridobil sekundo. Na ta način sem že odkljukal prvo tekmo, čeprav s tem še ni opravljenega niti pol dela. Čakajo nas še tekme v Tacnu. Hitro lahko pride do kakšne napake, tako kot se mi je pripetilo v lanskem letu, ko sem na izbirnih tekmah v Tacnu delal napake in sem moral popravljati v Solkanu, da sem se sploh uvrstil v reprezentanco.«


V konkurenci kanujev dvosedov sta s kvalifikacijami najbolje opravila Italijana Pietro Camporesi in Niccolo Ferrari, ki sta bila za 54 stotink sekunde hitrejša od Luke Božiča in Saša Taljata. Tretje mesto sta zasedla Dejan Kralj in Simon Hočevar. Z drugim mestom sta si Luka Božič in Sašo Taljat priborila trenutno najboljše izhodišče v kvalifikacijah za OI, vendar so dvojci precej izenačeni, zato ju čaka še precej dela. »V zadnjem času nama ni šlo, nikakor se nisva uspela sestaviti. Prva ovira je za nama. Začetek izbirnih tekem je zmeraj najbolj stresen, tako da sva zadovoljna s tem, kar sva danes prikazala,« je povedal Sašo Taljat. Primorca bosta v ponedeljek odšla v Tacen, kjer se bosta pripravljala na preostanek izbirnih tekem. »Zaenkrat sva v Tacnu opravila samo štiri dni treninga, tako da se bova takoj v ponedeljek odpravila tja in ostala cel teden. Na ta način bova poskusila nekoliko nadoknaditi manjšo količino treninga v Tacnu in se sprijazniti s progo, ki nama ne leži najbolj. V tej sezoni smo vsi dvojci precej izenačeni, tako da si ne smeva privoščiti napake,« je še dodal Taljat.
 

Med kajakaši je slavil Peter Kauzer, ki je bil za 69 stotink sekunde hitrejši od Italijana Andrea Romea, tretje mesto pa je zasedel Francoz Thomas Bersinger. Ker si je Peter Kauzer olimpijsko vozovnico zagotovil že z naslovom svetovnega prvaka, izbirne tekme v konkurenci kajakašev odločajo le za uvrstitev v reprezentanco, ki bo nastopala na EP v Nemčiji ter na tekmah svetovnega pokala. Trenutno poleg predčasno kvalificiranega Kauzerja najbolje kaže Simonu Brusu, ki je bil peti v kvalifikacijah tekme v Solkanu, ter Janošu Peterlinu in Martinu Albrehtu, ki sta zasedla osmo oziroma deveto mesto. Jure Meglič je kvalifikacije končal na 16. mestu in bil petouvrščeni Slovenec.


Tekmovale so tudi kanuistke. V kvalifikacijah so bile najhitrejše Viktoria Wolffhardt iz Avstrije, Nemka Mira Louen ter še ena Avstrijka Julia Schmid.


V nedeljo se bodo polfinale vožnje začele ob 11. uri, ob 15. uri pa bodo sledili še finali v vseh kategorijah.

Podrobnejše rezultate in rezultate v živo si lahko ogledate na: www.timing-mojstrana.com