Slovenski tekmovalci so v finalih tekme za točke ICF v Solkanu priveslali pet kolajn.

0
317

Slovenski tekmovalci so v finalih tekme za točke ICF v Solkanu priveslali pet kolajn. Med kajakašicami sta za dvojno zmago poskrbeli Urša Kragelj in Eva Terčelj, med dvojci sta slavila Luka Božič in Sašo Taljat, Luka Slapšak in Urban Jarc sta bila tretja, med kajakaši pa je bil najboljši Peter Kauzer.

Na tekmi za točke ICF v Solkanu so se slovenski tekmovalci izkazali s petimi uvrstitvami na oder za zmagovalce. Med kajakašicami sta bili najuspešnejši varovanki Mihe Terdiča. Urša Kragelj je zmagala s prednostjo dveh sekund in pol pred Evo Terčelj, tretje mesto pa je pripadlo Italijanki Clari Giai Pron. »Prvi dan se ni izšel najbolje, na progo bi morala iti z bolj čistimi mislimi. Bila sem zelo razočarana, da mi ni uspelo, ampak na koncu koncev je to šele začetek. Težko je biti vedno najboljši, saj je konkurenca močna in zmagati na vsaki tekmi res ni najlažje,« je nekoliko slabšo predstavo v sobotnih kvalifikacijah, ki so štele tudi kot prva izbirna tekma za sestavo olimpijske ekipe, ocenila Urša Kragelj. S prikazanim v polfinalu in finalu je bila bolj zadovoljna: »Danes se mi je uspelo dobro motivirati in res sem uživala v tekmovanju. Pokazala sem vsaj približno tisto, kar kažem na treningih, tako da sem lahko zadovoljna.« Nina Mozetič, zmagovalka prve izbirne tekme, je bila tokrat peta, Ajda Novak pa je bila sedma.

V konkurenci dvojcev sta slavila tekmovalca domačega kluba Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta imela še v preteklih dneh nekaj težav pri iskanju prave forme v čolnu. »Danes sva naredila še en velik korak naprej. Pridobila sva še nekaj občutkov, nagibi so dobri, tako da upam, da nama bo uspelo tudi v Tacnu. Želiva biti uspešna že na teh izbirnih tekmah, tako da se potem lahko začneva pripravljati na OI. Že na začetku sva si zadala cilj, da se kvalificirava že na domačih izbirnih tekmah, za tem stremiva še sedaj in upam, da nama bo uspelo. V Tacnu morava sestaviti samo še tri vožnje,« je povedal Luka Božič. Drugo mesto sta zasedla Italijana Erik Masoero in Andrea Benetti, tretja pa sta bila Luka Slapšak in Urban Jarc. V finalu sta veslali še dve slovenski posadki – Luka Žganjar in Peter Žnidaršič sta bila peta, Niko Testen in Žiga Taljat pa deseta.

Med kajakaši je bil najboljši Peter Kauzer, ki je bil od drugouvrščenega Italijana Diega Paolinija hitrejši za sekundo in 59 stotink. Tretji je bil še en Italijan Giovanni de Gennaro. Janoš Peterlin je tekmovanje končal na devetem, Simon Brus na enajstem, Matic Štrukelj pa na dvanajstem mestu. Peter Kauzer je bil s prikazanim v Solkanu zadovoljen: »Zadovoljen sem s tem, da sem opravil s štirimi vožnjami brez kazenskih sekund. Danes je bilo dvakrat sicer kar blizu, saj so bila vrata nekoliko nizka. Pripravil sem se na to in želel odpeljati brez kazenskih sekund.« Hrastničan za razliko od ostalih tekmovalcev tokrat nima izbirnih tekem, saj si je z naslovom svetovnega prvaka olimpijsko vozovnico in mesto v reprezentanci priveslal že lani. »Izbirnih tekem ne smeš vzeti kot breme. Jemati jih moraš kot navadno tekmo, ne smeš se obremenjevati z vsem ostalim, ampak le s svojimi vožnjami. Sam sem se z izbirnimi tekmami nehal obremenjevati leta 2006, čeprav nisem bil zmeraj prekvalificiran. So pač nujno zlo, s katerim se moraš soočiti. Če se ne moreš soočiti s pritiskom izbirnih tekem, kako se boš potem soočil s tekmo svetovnega pokala in svetovnim prvenstvom ali olimpijskimi igrami?« pa je še podal nasvet Kauzer.

Nekoliko manj uspešni so bili tokrat kanuisti, saj se nobenemu izmed Slovencev ni uspelo uvrstiti na oder za zmagovalce. Najboljši je bil Jure Lenarčič na šestem mestu. »V polfinalu sem prikazal umirjeno vožnjo, takšno, kakršno sem si zamislil. Seveda je bilo nekaj napak, ampak so bile, kot kaže, manjše kot so jih delali sotekmovalci. V finalu je bilo več drobnih napak, zaradi katerih se mi je nekoliko porušil ritem veslanja in rezultat je, kakršen je. Ne morem reči, da je slab, po drugi strani pa tudi ne morem ravno vriskati od veselja,« je oceno podal Lenarčič. Ljubljančan je pred naslednjimi izbirnimi tekmami optimističen: »Vem, da sem hiter in da znam veslati ter da sem se sposoben uvrstiti na OI in v člansko ekipo. Mislim, da bom v Tacnu pokazal, kar znam.« Za dvojno italijansko zmago sta poskrbela Roberto Colazingari in Stefano Cipressi, tretje mesto pa je zasedel Slovak Jerguš Badura. Blaž Cof je bil sedmi, Anže Berčič pa deveti.

Med kanuistkami je slavila Nemka Mira Louen, drugo in tretje mesto pa sta zasedli Avstrijki Viktoria Wolffhardt in Julia Schmid. Nastopilo je tudi nekaj Slovenk. Anja Kancler je na koncu zasedla peto mesto, Alja Kozorog je bila šesta, Beti Medved pa sedma.

Slalomiste nova preizkušnja čaka že v četrtek, ko bo v Tacnu na sporedu druga izbirna tekma za sestavo članske reprezentance in olimpijske ekipe. Izmed dveh voženj bo štela le najboljša. Preostale tri preizkušnje pa bodo sledile prihodnji vikend, prav tako v Tacnu. V soboto bo kot izbirna tekma štela boljša izmed dveh kvalifikacijskih voženj, v nedeljo pa bosta odločali tako polfinalna kot finalna vožnja. V končni razvrstitvi za sestavo reprezentance bodo šteli najboljši štirje rezultati izmed petih, za uvrstitev v olimpijsko ekipo pa morajo tekmovalci doseči vsaj štiri zmage. V nasprotnem primeru bo o potniku na OI odločala boljša uvrstitev na EP v Nemčiji, za boljšo uvrstitev pa se bosta pomerila dva najvišje uvrščena tekmovalca z izbirnih tekem v Solkanu in Tacnu.

Podrobnejše rezultate tekmovanja v Solkanu lahko najdete na: www.timing-mojstrana.com