Slovenci uspešni tudi drugi dan

0
565

Tudi drugi tekmovalni dan predolimpijskega testa v Londonu so slovenski predstavniki uspešno prestali izločilne boje. Med kajakašicami sta se v sobotne kvalifikacije uvrstili Urša Kragelj in Eva Terčelj, med dvojci pa sta napredovala tudi Luka Božič in Sašo Taljat.


V ženski konkurenci predolimpijske tekme na progi v kajakaškem centru Lee Valley, ki bo prihodnje leto gostil olimpijski slalom, sta prvo oviro uspešno preskočili obe slovenski predstavnici. Urša Kragelj je namreč zasedla 18. mesto, Eva Terčelj pa 19. Izmed 39 prijavljenih tekmovalk se je na glavno tekmovanje kvalificiralo 21 kajakašic. »Lahko bi bilo boljše. Če grem po sistemu eliminiacije, je dobro, saj sem prišla med 21 deklet, tako da je pred mano še dolg vikend. Na sporedu sta še dve tekmi. V prvi vožnji sem imela preveč kazenskih sekund, v drugo pa sem začela boljše, tudi bolj sproščeno, ampak sem naredila eno napako. Vendar je tukaj tako, da v primeru napake ne izgubiš pol sekunde ali nekaj sekund, temveč zgrešiš vrata. Za naprej si bom morala progo dobro ogledati in preučiti, kako biti hitra,« je svoj nastop ocenila Urša Kragelj. Napredovanje si je zagotovila tudi Eva Terčelj, ki je imela nekaj več težav v prvi vožnji. »Več stvari je šlo narobe. Bila sem precej utrujena zaradi napornih zadnjih tednov, saj se nisem uspela dobro spočiti. Tudi ta teden smo veliko trenirali in se nismo ozirali na tekmo. To je bil eden od razlogov, drugi pa je bil ta, da nisem imela hitre reakcije. Najprej me je odbilo od ovire, zato sem zgrešila vrata, od tu je šlo potem samo še navzdol. V drugo pa sem veslala bolj previdno. Še vedno mi ni šlo, tako kot sem si želela, saj sem se večinoma reševala, ampak sem pa zadovoljna, da sem se uspela uvrstiti v kvalifikacije,« je povedala Terčeljeva. S progo je najbolje opravila Nemka Claudia Baer, druga je bila dvakratna olimpijska prvakinja Slovakinja Elena Kaliska, tretja pa Španka Maialen Chourraut.


Nalogo sta uspešno opravila tudi edina slovenska predstavnika med dvojci. Luka Božič in Sašo Taljat sta bila osma in se zanesljivo uvrstila med 12 čolnov, ki bodo tekmovali v kvalifikacijah. »V obeh tekih sva imela kar nekaj manjših napak, ampak vožnja je bila vseeno dovolj hitra. Zadovoljna sva s tem, kar sva danes pokazala. Jutri morava premagati še štiri posadke in nato pa postopoma do finala,« je povedal Luka Božič.  Najboljša sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, drugo mesto pa sta osvojila trikratna olimpijska zmagovalca Peter in Pavol Hochschorner prav tako s Slovaške. Za Slovake je to testno tekmovanje zelo pomembno, saj šteje kot prva izbirna tekma za sestavo slovaške slalomske olimpijske ekipe (drugi del izbirnih tekem bodo imeli na svetovnem prvenstvu v Bratislavi). Tretje mesto je zasedla nemška dvojica Becker-Henze.


V sobotnih kvalifikacijah glavne tekme bo nastopilo 21 kajakašev in kajakašic, 16 kanuistov in 12 dvojcev. Iz kvalifikacij se bo v nedeljski polfinale prebilo po 15 najhitrejših kajakašev in kajakašic, 12 kanuistov in 10 dvojcev. V finalu pa bo startalo najuspešnejših 10 kajakašev in kajakašic, 8 kanuistov in 6 dvojcev.
 
Tokratna tekma prirediteljem služi kot test pred olimpijskimi igrami v Londonu, a v prihodnjem letu jih čaka še kar nekaj dela. Na prizorišču je na voljo le en semafor z rezultati, ki je postavljen za ciljem, rezultatov ni mogoče dobiti preko interneta, tudi tiskana verzija uradnih rezultatov je na voljo šele kakšno uro po koncu posamezne kategorije. Tekmovalci in trenerji se morajo zato sprehoditi do cilja, kjer na oglasni deski lahko vidijo neuradne rezultate. Z nekaj težavami se sooča tudi peščica novinarjev, ki poroča s tega tekmovanja. Organizatorji namreč za novinarje niso zagotovili nobenega prostora, prav tako je bilo včeraj nemogoče dobiti novinarske akreditacije. Organizatorji so pojasnili, da je za medije v soboto predvidena nekakšna ekskurzija po kajakaškem centru in da naj bi šele takrat novinarji dobili svoj prostor in prepustnice. Svojevrstna posebnost pa velja tudi glede varnosti. Prav vsi trenerji, člani ekip, sodniki in fotog