Slovenci v Bratislavo z visokimi cilji

0
554

Pred slovensko slalomsko reprezentanco v kajaku in kanuju na divjih vodah je najpomembnejša tekma sezone – svetovno prvenstvo v Bratislavi. Tokrat se najboljši slalomisti sveta ne bodo borili le za naslove svetovnih prvakov, temveč tudi za večino olimpijskih vozovnic. Na Slovaškem bo nastopilo dvanajst slovenskih čolnov.


Med 6. in 11. septembrom bo Bratislava v središču pozornosti kajakaških navdušencev. V slovaškem glavnem mestu se bodo najboljši slalomisti sveta namreč merili za naslove svetovnih prvakov, prvenstvo pa bo ob enem dalo tudi prve odgovore, katere države bodo imele na olimpijskih igrah v Londonu svoje predstavnike. Na Slovaškem bo podeljeno kar 80 odstotkov olimpijskih mest, tiste evropske države, ki tokrat ne bodo med dobitniki olimpijskih kvot, pa bodo svojo priložnost iskale prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Augsburgu. Posebnost tokratnega svetovnega prvenstva bo tudi le ena vožnja v ekipnih preizkušnjah, namesto polfinalne in finalne, kot je bilo to običajno doslej. Slovenska ekipa bo nastopila s kar nekaj kandidati za najvišja mesta, prav vsi reprezentanti pa upajo na preboj v polfinale.


Eden glavnih favoritov za kolajno bo kajakaš Peter Kauzer, za katerim je zelo dobra sezona, saj je na tekmah svetovnega pokala dvakrat zmagal, bil enkrat tretji, kar mu je prineslo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugo mesto pa je osvojil tudi na predolimpijski tekmi v Londonu. »Zaenkrat sem zelo zadovoljen s sezono. Imel sem dva slabša nastopa, vse ostalo pa sem opravil zelo dobro. Občutki so dobri. Veslal bom s starim čolnom. V Prago so mi sicer pripeljali novega, ampak je nekoliko drugačen, tako da sem se odločil, da bom s starim tekmoval tudi na zadnji tekmi sezone,« je na novinarski konferenci povedal Kauzer in nadaljeval: »Ni pritiska, saj je to tekma kot kakšna druga. Na vsaki tekmi imaš start, cilj in vmes vrata. Z vsako tekmo in progo se moraš spopasti. V Bratislavi zelo rad veslam, tako da upam, da bom tam užival v vožnjah, saj lani na svetovnem prvenstvu v Tacnu nisem. Upam, da si bom podaril lepo darilo za rojstni dan.«


Po lanskem bronu, ki si ga je priveslal pred domačimi gledalci, ima visoke cilje tudi Jure Meglič, ki pa se je v zadnjih tednih soočal s poškodbo hrbta, tako da je izgubil kar nekaj pomembnega treninga. »V zadnjem mesecu sem preživljal najtežje trenutke v moji športni karieri. Zelo težko sem veslal, edini šport, s katerim sem se lahko ukvarjal brez bolečin v hrbtu, je bil tek na rolkah. V zadnjih desetih dneh se je stanje hrbta kar izboljšalo, spet sem pridobil moč v trupu, popravlja se tudi veslanje. Zdi se mi, da bom na prvenstvu spet tak, kakršen znam biti. Komaj čakam prvenstvo, saj je to ena najlepših prog, na kateri zelo rad veslam in tekmujem. Tam smo bili že tolikokrat, da je to poleg Tacna skoraj druga domača proga,« je povedal Meglič. Med kajakaši bo poleg Kauzerja in Megliča na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu nastopil še Simon Brus, ki ima za seboj izjemno sezono, ki jo je kronal z ekipno zlato kolajno na članskem EP v Španiji ter naslovom mladinskega evropskega prvaka v Banjaluki.


Z lepo popotnico, zmago na zadnji tekmi svetovnega pokala in naslovom evropskega prvaka v konkurenci mlajših članov, v Bratislavo potujeta tudi Luka Božič in Sašo Taljat. »Prago moramo pozabiti, saj je glavna tekma v Bratislavi. Zelo sva zadovoljna, da sva zmagala na tekmi svetovnega pokala, ampak zdaj se veseliva svetovnega prvenstva. Cilj je takšen, kakršnega sva si zadala pred sezono – osvojitev kvote za Slovenijo,« je povedal Sašo Taljat. Na Slovaškem bosta v dvojcu nastopila tudi Dejan Kralj in Simon Hočevar, najstarejša reprezentanta, ki sploh ne štejeta več, na koliko prvenstvih sta doslej nastopila. Simon Hočevar je namreč na članskem svetovnem prvenstvu prvič nastopil že leta 1991, in sicer na prvenstvu v spustu, ki ga je gostil Bovec. »Najin cilj je, da dobro tekmujeva v kvalifikacijah, tudi v polfinalu je treba veslati pametno, sploh v Bratislavi, kjer je zahtevna proga. Če čoln lepo steče že na startu, potem ni težav niti s sp