Špela Ponomarenko Janić je bila najboljša na 500m, Jošt Zakrajšek pa na 1000m.

0
428

Sprinterji na mirnih vodah se ta vikend mudijo na Bledu, kjer tekmujejo na državnem prvenstvu in izbirnih tekmah za sestavo reprezentance, ki bo nastopala na najpomembnejših tekmovanjih sezone 2016. Prvi tekmovalni dan so se kajakašice pomerile na 500-metrski progi, kajakaši pa na 1000 metrov. Po pričakovanjih sta naslova v članski konkurenci pripadla Špeli Ponomarenko Janić in Joštu Zakrajšku.

Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek sta bila z naskokom najboljša udeleženca prvega dne državnega prvenstva in izbirnih tekem v sprintu na mirnih vodah. Oba sta namreč z najbližjima zasledovalcema opravila z več kot sedmimi sekundami in pol naskoka. Kajakašice so nastopile na 500-metrski razdalji, kjer se je na drugo mesto za Špelo Ponomarenko Janić uvrstila Anja Osterman, na tretje pa Ines Matuc. Ker je bilo to državno prvenstvo v kategorijah članov in mlajših članov, sta Anja Osterman in Ines Matuc kolajni prejeli tudi v kategoriji do 23 let. Zlato je pripadlo Ostermanovi, srebro Ines Matuc, bron pa je osvojila Mia Medved.

»Prva tekma je zmeraj zahtevna, ker ne veš, kako je, kje si. V ponedeljek sem prvič veslala na 500 metrov, danes drugič. Občutki še niso povsem pravi in se še malo iščem, ampak mislim, da smo na dobri poti. Po treningu v Avstraliji sem se odpočila, tri tedne trenirala sama, zdaj pa mi spet ustreza trenirati z nekom,« je dejala večkratna dobitnica kolajn z največjih sprinterskih tekmovanj. Po pripravah v Avstraliji se je napotila v Zagreb, kjer se na Jarunu pripravlja na bližajoče se tekme svetovnega pokala. Pred nekaj dnevi se ji je pridružila južnoafriška kajakašica Bridgitte Hartley, bronasta z olimpijskih iger v Londonu, s katero bosta skupaj trenirali do prve tekme svetovnega pokala v Duisburgu. »Bridgitte je prišla šele v ponedeljek, na najbolj hladen dan, tako da se še malo privaja in prihaja k sebi, ampak mislim, da bosta ta dva tedna pred svetovnimi pokali uspešna in bova naredili dober trening,« je še dodala Špela.

Jošt Zakrajšek je v finalu kajakašev na 1000 metrov postavil čas 3:40.40 in za 7,80 sekunde prehitel Alana Apollonia, še precej večji zaostanek pa si je nabral tretjeuvrščeni Blaž Jug. V konkurenci mlajših članov je državni prvak postal Alan Apollonio, drugi je bil Blaž Jug, tretji pa Luka Drol.

»Zadovoljen sem. Tekmoval sem tako, kot sem si zamislil. To so moje priprave na svetovni pokal, škoda da ni še koga, ki bi me priganjal, da bi bili časi še boljši in da bi bil primoran dati maksimum, kot ga bom moral čez dobrih štirinajst dni. Vremenski pogoji so bili odlični, še posebej, ker je pred nekaj dnevi zelo slabo kazalo, tako da je bil to odličen trening pred glavnimi tekmami sezone. Doseženi čas niso čisto pravi pokazatelj forme. Tudi Španci, za katere vemo, da so vrhunski kajakaši, so imeli na izbirnih tekmah čase okoli treh minut in 50 sekund. Malo vetra, mrzla voda, vse to vpliva, ampak zagotovo bi se dalo v teh pogojih iti še nekaj sekund hitreje,« je nastop ocenil Zakrajšek.

Za razliko od Špele Ponomarenko Janić, ki je Sloveniji olimpijsko kvoto zagotovila na lanskem svetovnem prvenstvu v Milanu, ga v Nemčiji čakajo dodatne evropske olimpijske kvalifikacije, kjer bo lovil vozovnico za Rio de Janeiro: »Že prihodnjo nedeljo bom odpotoval v Duisburg, kjer se bom lahko v miru pripravil. Na koncu je vseeno, ali se vsak dan vozim na Bled ali v Bohinj, na Ljubljanico. Tako ali tako se bom moral odpeljati v Duisburg, tam bom lahko v miru treniral in se pripravljal, saj bom spal blizu proge.«

V popoldanskem delu programa so se tekmovalci in tekmovalke na istih razdaljah podali na progo še enkrat, saj so jih čakale še izbirne tekme. Najboljši iz dopoldanskega dela so bili nepremagljivi tudi v drugo. Med kajakašicami sta se na 500-metrski razdalji za Špelo Ponomarenko Janić zvrstili Anja Osterman in Ines Matuc, med kajakaši na 1000 metrov pa so bili znova najhitrejši Jošt Zakrajšek, Alan Apollonio in Blaž Jug.

Sprinterji in sprinterke na mirnih vodah bodo znova tekmovali že jutri, ko jih čakajo nastopi na državnem prvenstvu in izbirnih tekmah na 200 metrov (kajakašice in kajakaši) ter na 500 (kajakaši) in 1000 metrov (kajakašice).