Špela Ponomarenko Janić je navdušena nad pripravami v Avstraliji.

0
442

Medtem ko se je večina slovenskih tekmovalcev z zimskih priprav že vrnila, pa najboljša slovenska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić formo še vedno nabira v daljni Avstraliji. Prvih nekaj tednov sta ji v deželi »tam spodaj« družbo delala tudi Jošt Zakrajšek in Tilen Vidovič, ki sta se že vrnila v Slovenijo, dobitnica dveh kolajn s SP pa bo v Avstraliji trenirala do prvih aprilskih dni.

»Na pripravah je odlično. Ker sem v zadnjih letih trenirala drugje, sem že malo pozabila, kako enkratno je tukaj, zato malo obžalujem, da tudi v prejšnjih letih nismo hodili sem,« so bile prve besede Špele Ponomarenko Janić, ki je v preteklih sezonah zimski trening opravljala tudi na Portugalskem in v Južnoafriški republiki. Poleg dobrih pogojev za trening – apartmaji, kjer tekmovalci bivajo, so namreč v neposredni bližini kluba, poleg tega pa sta na voljo tudi jacuzzi in bazen za sprostitev – je treningu precej naklonjeno tudi vreme, saj ni vetra, prav tako pa so primerne tudi temperature.

V bližini Brisbana Ponomarenko Janićeva trenira skupaj s Slovakinjo Martino Kohlovo in Madžarko Anno Karasz, ki sta na evropskih in svetovnih prvenstvih že osvajali kolajne. »Skupni trening je super, saj se nobenemu ni potrebno prilagajati – vse namreč treniramo po programu, ki ga piše Stjepan (Janić, op. p.). Prvi del priprav, kjer je bil poudarek na čim več preveslanih kilometrih ob manjši intenzivnosti, ob tem pa smo veliko trenirale tudi v fitnesu in tekle, je mimo. Po tem ciklu smo se s Stjepanom in Martino odpravili na tridnevni izlet na koralni greben. Raziskovali smo Cairns in se potapljali na koralnem grebenu. Bilo je čudovito, predvsem pa smo si napolnili baterije za zadnji del priprav, ki nas čakajo tukaj,« je dodala Primorka, ki prosti čas izkorišča tudi za obisk plaže in nakupovanje.

Drugi del priprav je namenjen intenzivnejšim pripravam, del katerih bo tudi skupni trening z avstralskimi tekmovalkami. »To bo dodatna popestritev, čeprav bo nam verjetno težje hitro veslati kot njim, saj so Avstralke že v tekmovalnem ritmu. Pogovarjamo se tudi o tekmi v dvojcih, česar se prav tako veselim, saj nimam pogosto možnosti veslanja v dvojcu,« pravi Špela Ponomarenko Janić.

Po koncu priprav v Avstraliji se bo Ponomarenko Janićeva vrnila v Evropo, kjer se bo do začetka tekem svetovnega pokala pripravljala v Zagrebu. Primorska kajakašica upa, da se ji bo na treningu pridružila tudi Slovakinja Kohlova: »Z Martino se pogovarjava, da bi tudi ona prišla v Zagreb, kar bi bilo super. Enako kot v prejšnjih letih pa bo mama kuharica in snemalka.«

Sezona tekem svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah se bo začela 10. maja s tekmo v Szegedu, sledila bo tekma v Račicah, tretja tekma pa bo v Poznanju. Na prvih dveh tekmah bo zagotovo nastopila tudi Ponomarenko Janićeva, nastop na tretji tekmi pa bo odvisen od forme, ki jo bo prikazala na prvih dveh tekmah sezone.