Špela Ponomarenko Janić je osvojila 2. mesto (na 500m) na tekmi svetovnega pokala v Poznanju.

0
583

Slovenska sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je na prvi tekmi svetovnega pokala v Poznanju na olimpijski, 500-metrski, razdalji zasedla odlično drugo mesto. V finalu A na 1000 metrov sta veslala tudi kajakaša Lovro Leban in Rok Kuk, ki sta bila sedma. Jošt Zakrajšek je na isti razdalji veslal v finalu B in osvojil peto mesto.

Slovenski tekmovalci so na prvi tekmi svetovnega pokala na Poljskem nastopili zelo dobro. Z drugim mestom na 500 metrov se je v ženski konkurenci odlično odrezala Špela Ponomarenko Janić. Primorska kajakašica je v izjemno izenačeni tekmi zmago zgrešila za pičle štiri stotinke sekunde. Ker so bile tekmovalke skozi celotno progo zelo izenačene, je televizijski fotofiniš najprej slovensko kajakašico postavil na tretje mesto, a uradni rezultati so pokazali, da se je najboljša slovenska sprinterka povzpela še stopničko višje. »Tekma je bila res fantastična. Nisem si predstavljala, da bom osvojila kolajno. To je moja prva kolajna na svetovnih pokalih na 500 metrov, tako da sem res presrečna. Po dveh težkih letih, ki sta za mano, naprej poškodbi in nato bolezni mojega moža, je to res nekaj neverjetnega. Zelo sem vesela. Konkurenca je bila zelo huda, saj je tukaj 67 držav. Na tekmi so bile skoraj vse najboljše tekmovalke, razen Madžark. Imela sem številko ena, tako da nisem mogla videti nikogar in sem veslala svojo tekmo. Poskušala sem se osredotočili le nase in na koncu mi je uspel zelo dober rezultat,« je takoj po tekmi povedala Ponomarenko Janićeva. Zmagala je danska kajakašica Henriette Engel Hansen, tretje mesto pa je pripadlo Nemki Nicole Reinhardt. Špela Ponomarenko Janić je popoldne nastopila tudi v kvalifikacijah na 200 metrov in se uvrstila v polfinale. V svoji polfinalni skupini je zaostala le za Ukrajinko Inno Klinovo in si tako zagotovila napredovanje v nedeljski finale A.

V finalu A na 1000-metrski preizkušnji sta v kategoriji kajakaških dvojcev nastopila Lovro Leban in Rok Kuk, ki sta bila v izjemno močni konkurenci na koncu sedma. Zmagala sta Nemca Martin Hollstein in Andreas Ihle. Drugo mesto sta si priveslala Španca Javier Hernanz Agueria in Diego Cosgaya Noriega, ki sta v četrtek v olimpijskih kvalifikacijah zaostala za slovenskim dvojcem in prav  tako ostala brez nastopa na OI, tretja pa sta bila zmagovalca dodatnih olimpijskih kvalifikacij – Portugalca Fernando Pimenta in Emanuel Silva. »Po tistem dnevu (tretjem mestu v olimpijskih kvalifikacijah, op. p.) je bilo težko zbrati motiv, ampak skozi kvalifikacije in polfinale na 1000 metrov naslednjega dne sva motiv uspela pridobiti nazaj. Vseeno tekmuješ proti najboljšim čolnom na svetu, kar ti da nek drug motiv,« je po tekmi povedal Lovro Leban. Slovenski dvojec, ki je bil na tej tekmi uvrščen tik za švedskim čolnom, katerega člana imata že dve olimpijski kolajni in šest kolajn s svetovnih prvenstev, s svojim tokratnim nastopom ni bil preveč zadovoljen. »Tekma ni bila preveč dobra, saj sva kar utrujena po treh dneh tekem. Ni nama najbolje steklo, ampak že prihodnji teden v Duisburgu bova poskušala priti v finale in nato v njem nastopiti bolje,« je povedal Rok Kuk. Primorca bosta prihodnji teden tekmovala še na drugi tekmi za svetovni pokal v Duisburgu, junija pa ju čaka še evropsko prvenstvo v Zagrebu.

Na 1000 metrov je tekmoval tudi kajakaš Jošt Zakrajšek, ki je v finalu B zasedel peto mesto, skupno pa 14., kar je njegova najboljša uvrstitev na tej razdalji doslej. Na 1000 metrov je sicer zmagal Danec Rene Holten Poulsen, pred Norvežanom Eirikom Verasom Larsenom in Kanadčanom Adamom Van Koeverdenom.  Zakrajšek je bil s prikazanim zadovoljen: »Z današnjim nastopom v finalu B sem zelo zadovoljen. Konkurenca je bila zelo huda, saj so bili na tekmovanju skoraj vsi najboljši. Ker lahko v svetovnem pokalu v vsaki kategoriji startata po dva tekmovalca, je bilo tudi finale B zelo močno z nekaj zvenečimi imeni, med njimi so bili svetovni podprvak Anders Gusstafson, olimpijski prvak Tim Brabants pa olimpijski podprvak Ben Fouhy … V vsakem finalu lahko nastopi le devet tekmovalcev, zato za preboj v finale A odločajo malenkosti.« Bolj kot sama uvrstitev pa Zakrajška veseli dejstvo, da je opazen napredek v primerjavi s prejšnjimi sezonami: »Od lanske sezone sem močno zmanjšal zaostanek za najboljšimi, kar je najbolj pomembno, saj potrjuje, da smo z ekipo na pravi poti. Čaka pa me še veliko dela. Do EP je še precej časa in verjamem, da bom do takrat marsikaj še izboljšal.«

Zakrajška zadnji dan tekmovanja čaka še nastop na 5000 metrov, ob 13. uri pa bo veslal še v finalu C na 500 metrov. V isti skupini bo veslal tudi Tilen Vidovič, ki je danes sicer nastopil tudi v kvalifikacijah na 200 metrov. V svoji skupini je zasedel osmo mesto in tako že končal z nastopi na tej razdalji.

Podrobnejše rezultate lahko najdete na: http://www.kayakpl.com/2012/WC/index.htm

Foto: Sportscene