Špela Ponomarenko Janić peta na 200 metrov na svetovnem pokalu v Szegedu

0
209

Na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Szegedu je petek prinesel prve finalne preizkušnje. V finalu kajakašic na 200 metrov je Špela Ponomarenko Janić osvojila peto mesto. Mia Medved je bila na isti razdalji v finalu B tretja, Rok Šmit pa je v finalu C na 500 metrov prav tako priveslal na tretje mesto.

Špela Ponomarenko Janić, najizkušenejša in najboljša članica slovenske odprave na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Szegedu, je prvi dan končnih odločitev osvojila peto mesto na 200-metrski razdalji. Primorka je za zmagovalko Dominiko Putto s Poljske zaostala za 76 stotink, kolajna pa se ji je izmuznila za pol sekunde.

Srebrno kolajno na 200-metrski razdalji si je priveslala Danka Frederikke Matthiesen, bron pa Avstralka Natalia Drobot. Na isti razdalji je naša mlada kajakašica Mia Medved veslala v finalu B, bila tam tretja, kar pomeni končno 12. mesto na 200 metrov.

V moškem finalu C kajakašev na 500 metrov je nastopil Rok Šmit. Tekmovalec bohinjskega kluba je v cilj priveslal kot tretji, pred njim sta bila Novozelandec Ashton Reiser in Čeh Martin Sobišek. S tretjim rezultatom C finala je Šmit osvojil končno 21. mesto na 500-metrski razdalji. V finalu A je bil najboljši Portugalec Fernando Pimenta, drugo mesto si je priveslal Avstralec Jean Van Der Westhuyzen, tretje pa Nemec Anton Winkelmann.

V dopoldanskem delu programa je Špela Ponomarenko Janić nastopila v polfinalu na 500 metrov in v svoji skupini zasedla deveto mesto, z zaostankom slabih šestih sekund in pol za zmagovalko skupine Novozelandko Aimee Fisher. S tem rezultatom se je uvrstila v sobotni finale C na tej razdalji.

Na 500 metrov je nastopila tudi Mia Medved, ki je veslala v polfinalu B. V svoji skupini je bila četrta, pred njo so se zvrstile Italijanka Agata Fantini, Bolgarka Aleksandra Mihalašvili in Francozinja Manon Hostens. Kot četrtouvrščena kajakašica polfinalne skupine B si je Mia zagotovila nastop v finalu E.

Rok Šmit je na 200-metrski razdalji priveslal do sobotnega finala B. V svoji polfinalni skupini je bil peti, za najhitrejšim kajakašem svoje skupine Gruzijcem Badrijem Kavelašvilijem je zaostal za dve sekundi.

Jošt Zakrajšek je v polfinalu kajakašev na 1000 metrov lovil čim višje mesto v skupini, ki bi mu omogočilo sobotni boj za najvišja mesta. Tokratni nastop na kilometrski progi se mu ni izšel povsem po željah, saj je bil v svoji skupini sedmi. Njegov čas je bil eden izmed tistih, ki so mu omogočili napredovanje v finale C, kar pomeni, da bo v sobotni tekmi lovil rezultat med 19. in 28. mestom.

V soboto bo prvi na tekmovališče zaveslal Rok Šmit, ki bo veslal v finalu B na 200 metrov, sledila bo Mia Medved v finalu E na 500 metrov, Špela Ponomarenko Janić v finalu C na 500 metrov in Jošt Zakrajšek v finalu C na 1000 metrov.

REZULTATI: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=85&gmt=2&gmt2=-120

SPLETNI PRENOS (z obvezno registracijo in zbiranjem kreditov): https://watch.recast.tv/user/8XBy2?referrer=8XBy2

SOBOTNI SLOVENSKI NASTOPI

9:25 K1m 200 m Finale B – Rok Šmit

9:41 K1ž 500 m Finale E – Mia Medved

9:53 K1ž 500 m Finale C – Špela Ponomarenko Janić 10:37 K1m 1000 m Finale C – Jošt Zakrajšek