Sprinterji na mirnih vodah ta vikend tekmujejo v Mantovi.

0
559

Po izbirni tekmi v začetku tedna na Bledu se ta vikend sprinterji na mirnih vodah za mesta v ekipi potegujejo še na tekmi za pokal Mantove. V soboto so bile na sporedu kvalifikacije in polfinala. V nedeljska finala se je prebilo enajst slovenskih čolnov, še sedem pa jih bo nastopilo v malem finalu.

Na mednarodni tekmi v italijanski Mantovi poleg slovenskih in italijanskih tekmovalcev nastopajo še predstavniki Švice, Hrvaške, Poljske in Finske. Iz sobotnih polfinalnih skupin si je nedeljski finale A zagotovilo enajst slovenskih čolnov, sedem pa jih bo veslalo v finalu B. V članski konkurenci kajakašev sta si finale na 1000 metrov zagotovila Lovro Leban in Jošt Zakrajšek. Leban je v svoji polfinalni skupini ciljno linijo prečkal pet sekund pred tekmeci ter si brez težav zagotovil napredovanje. V isti skupini je veslal tudi Simon Blažević, ki je bil peti in si tako priveslal nastop v finalu B. Prvo mesto v polfinalni skupini si je s prednostjo štirih sekund zagotovil tudi Jošt Zakrajšek. Do dveh final A v članski konkurenci je priveslala še kajakašica Anja Osterman, ki jo v nedeljo čakata nastopa na 200 in 500 metrov. V obeh polfinalnih skupinah je bila najhitrejša. Lovro Leban bo nastopil tudi v finalu B na 200 metrov, saj je v svoji polfinalni skupini zasedel šesto mesto.

Dobro so veslali tudi tekmovalci v mladinski konkurenci. V finalu A na 1000 metrov bosta veslala Matic Klobučar in Alan Apollonio. Oba sta bila v svojih polfinalnih skupinah druga. V polfinalu je veslal še Jani Jarc, ki je bil četrti in bo tako v nedeljo nastopil v finalu B. Na isti razdalji bosta v finalu A veslala tudi kajakaška dvojca Alan Apollonio – Matic Klobučar in Matija Odar – Miha Repinc. Alan Apollonio je še v lanski sezoni v dvojcu zelo uspešno veslal s Simonom Blaževićem, na evropskem mladinskem prvenstvu na Portugalskem pa skupaj z njim osvojil tudi kolajno. A ker je Blažević z letošnjo sezono začel tekmovati v članski konkurenci, je Apollonio tokrat moči združil z Maticem Klobučarjem. V finale A na 200 metrov se je uvrstil kajakaški dvojec Jan Šmit – Rok Šmit, na isti razdalji bosta v finalu A tekmovala tudi kajakaša Patrik Toš in Matic Klobučar, v finalu B na tej razdalji pa nastop čaka Alana Apollonia in Roka Šmita. Dva nastopa v finalu B, na 200 in 500 metrov, čakata Ines Matuc.

Na tekmovanju v Mantovi je nastopilo še nekaj drugih slovenskih tekmovalcev, ki so obstali v polfinalu ali pa se tja sploh niso uvrstili. Na podlagi rezultatov, doseženih na izbirnih tekmah na Bledu in v Mantovi, bodo določili člansko ekipo, ki bo odpotovala na tri tekme svetovnega pokala, ki bodo v Szegedu, Račicah in v Poznanju. S pomočjo prej omenjenih tekem bodo določili tudi širšo mladinsko ekipo, ki bo nastopila še na regati v Pieštanyih, nato pa izbrali mladinsko ekipo, ki bo tekmovala na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane na Poljskem.