Sprinterji uspešno začeli univerzijado v Kazanu.

0
324

Na univerzijadi v ruskem Kazanu nastopajo tudi slovenski sprinterji, ki so uvodni dan tekmovanj v kajaku na mirnih vodah svojo nalogo opravili dobro. Lovro Leban je na 1000-metrski razdalji priveslal do finala A, veslal pa bo tudi v polfinalu na 500 metrov. Polfinalni nastop na tej razdalji sta si priveslala tudi Frančeškin in Kolar, ki bosta veslala še v polfinalu na 200 metrov, v polfinalu na 200 metrov pa bo veslal tudi Tilen Vidovič.

Četverica slovenskih sprinterjev na mirnih vodah, ki je odpotovala na univerzijado v Kazan, je prvi tekmovalni dan brez težav napredovala v nadaljevanje tekmovanja. Lovro Leban, ki je kot edini veslal na najdaljši, 1000-metrski razdalji, je v kvalifikacijski skupini zasedel drugo mesto in za las zgrešil neposredno uvrstitev v finale A, ki bo na sporedu v nedeljo. Tudi v polfinalu je ciljno linijo prečkal kot drugi in se brez težav uvrstil v finale. Zaostal je le za Uzbekistancem Aleksejem Mochalovom, tretji pa je bil Čeh Jakub Adam. Kasneje je primorski kajakaš veslal še v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je v svoji skupini zasedel četrto mesto in si priveslal nastop v polfinalu. Najhitrejši je bil Belorus Aleh Jurenia, ki je v tem trenutku eden najuspešnejših tekmovalcev v sprintu, drugi je bil Ciprčan Andres Diamantis, tretji pa Slovak Lubomir Beno.

Za las je brez neposredne uvrstitve v finale A na 200 metrov ostal tudi Tilen Vidovič, ki je v svoji kvalifikacijski skupini za zmagovalcem Brazilcem Robertom Maehlerjem zaostal le za 0,051 sekunde. Vidovič si bo tako finalni nastop poskušal priboriti v nedeljskem polfinalu.

Dva polfinalna nastopa, na 200 in 500 metrov, sta si priveslala tudi tekmovalca KKK Ljubljana Maks Frančeškin in Tim Kolar, ki veslata v konkurenci kajakaških dvojcev. V svoji kvalifikacijski skupini na 200 metrov sta bila peta. Najhitrejša sta bila Belorusa Carkovič in Kaloska, druga sta bila Korejca, tretja pa Kirgizijca. Kasneje sta Frančeškin in Kolar veslala še v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer sta zasedla četrto mesto in si priborila še drugi polfinalni nastop. Najhitrejša je bila poljska dvojica, druga sta bila Rusa, tretja pa Madžara.

V nedeljo bodo na sporedu finala na 1000 metrov ter polfinalni nastopi na 200 in 500 metrov.