Ta teden v akciji še spustaši na divjih vodah

0
549

Slalomsko reprezentanco smo dobili pred desetimi dnevi, mirnovodaško pretekli konec tedna, sedaj pa je napočil trenutek, da se za mesta v reprezentanci pomerijo še spustaši na divjih vodah. Vsa štiri izbirna tekmovanja jih čakajo v tem tednu.

Prva izbirna tekma za spustaško reprezentanco bo na sporedu jutri v Tacnu (27.4.), ko se bodo pomerili v sprintu na divjih vodah. Kvalifikacije so predvidene za 10. uro, finale pa uro kasneje. Prizorišče bo zaprto za splošno javnost. Druga tekma sledi v sredo, ko bodo veslali na klasičnem spustu med Medvodami in Tacnom, nato pa sledita še tekmi v soboto in nedeljo. V soboto bo na Savi Dolinki potekalo državno prvenstvo v klasičnem spustu, v nedeljo pa še druga izbirna tekma v sprintu na divjih vodah v Tacnu.

Pričakovati je, da bodo naši najboljši spustaši, ki sodijo v sam svetovni vrh, brez težav prišli do mesta v reprezentanci, za ovratnik pa jim bodo dihali mladinci in mlajši člani, ki se bodo merili za mesta v ekipi, ki jo konec avgusta v Solkanu čaka svetovno mladinsko prvenstvo v spustu.

Med kanuisti bo prvi favorit Blaž Cof, nekdanji svetovni prvak v sprintu na divjih vodah in dobitnik več kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, ki že nekaj let uspešno usklajuje službene obveznosti s treningi.

Večja konkurenca je med kajakaši, kjer se kar trije lahko pohvalijo z vsaj enim posamičnim naslovom svetovnega prvaka. Nejc Žnidarčič, Simon Oven in Anže Urankar so tisti, ki ciljajo najvišje na mednarodnih tekmovanjih letošnjega leta.

Nejc Žnidarčič je tako kot že zadnjih sedem let zimo preživel v Španiji: “Priprave v Španiji so bile zelo dobre, od vseh sedmih let, kar hodim tja, so bili letos najboljši pogoji za trening, saj je bilo vreme zelo ugodno, že januarja smo imeli do 20 stopinj, tako da sem skoraj dva meseca veslal v kratkih rokavih, tudi vetra ni bilo, ki je za Empuriobravo ponavadi stalnica. Ko sem se odpravil v Španijo, je bilo tam še nekaj omejitev zaradi korone, tako da sem s saboj vzel približno 120 kg uteži in ostalih pripomočkov za fitnes, ker so bili fitnesi zaprti, a so že po enem tednu sprostili ukrepe, tako da sem normalno obiskoval fitnes center, pa tudi na kavo in pivo sem lahko šel v bar, kar smo v Ljubljani lahko naredili šele ta vikend.”

Spustaši so lani ostali praznik rok, kar se tiče največjih tekmovanj, saj so odpovedali tako svetovno prvenstvo kot svetovne pokale. “Lansko leto ni bilo velikih tekmovanj, a sem jaz vseeno našel kar nekaj tekmovanj. Iskal sem vse tekme v tujini, ki niso bile predaleč, tako da sem štartal na 12 tekmah. Seveda ni isto kot EP ali SP, ampak sem vsaj ostal v tekmovalnem ritmu. Upam, da se bo letošnja sezona kljub nekaterim omejitvam in problemom v začetku lahko nadaljevala po planu in da bom lahko branil naslov evropskega in svetovnega prvaka v sprintu iz leta 2019, kar je tudi eden izmed glavnih ciljev v sezoni. Do sedaj sem bil štirikrat svetovni prvak, kar je v celotni zgodovini našega športa uspelo le štirim tekmovalecm, s petim naslovom bi se tako povzpel na prvo mesto na večni lestvici, kar bi bilo izjemno,” je povedal Žnidarčič, ki je zaradi prestavitve svetovnih pokalov z maja na julij in oktober moral nekoliko prilagoditi načrt treningov v prihajajočem obdobju.

Anže Urankar, ki je bil svetovni prvak v sprintu na divjih vodah leta 2017, kolajne pa je osvajal tudi v klasičnem spustu, se bo letos osredotočil na sprint: “Na evropskem in svetovnem prvenstvu bi rad pokazal dobre vožnje, s katerimi se zagotovo lahko prebijem med najboljše,” je povedal in dodal, da se za izbirne tekme ni posebej pripravljal: “Pred nami so izbirne tekme, za katere nisem dvigoval forme. Glavne tekme v sezoni so šele v mesecu avgustu in septembru.

Letošnja zima je bila spet tista prava, zato sem veliko treningov in priprav opravil na tekaških smučeh v Planici in na Pokljuki. V mesecu marcu smo odšli na priprave v Trebinje. Imeli smo dobre pogoje, ki smo jih maksimalno izkoristili.”

Urankar je v Trebinju treniral skupaj s Timom Novakom in Simonom Ovnom. Slednji je za razliko od preostalih slovenskih spustašev tisti, ki blesti v klasičnem spustu. Nenazadnje je bil v tej disciplini tudi svetovni prvak. “Moj glavni cilj je klasična tekma na evropskem prvenstvu in temu primerna je tudi ciklizacija treninga. Zato so vse tekme pred EP nekakšno nujno zlo, vendar bodo vseeno vrhunski trening. Na evropskem prvenstvu si želim stopničk, ker pa je proga v Španiji nepoznana, ne vem, kaj lahko pričakujem. Mednarodna tekmovanja zagotovo pogrešam, sploh občutek pred tekmo, ko je prisotna nervoza. Čez leta razviješ tudi prijateljstva s tekmovalci iz tujih držav, ki jih bo prav tako spet super videti,” je povedal Oven.

Svetovno prvenstvo bo letos septembra potekalo v Bratislavi (skupaj s slalomskim), evropsko prvenstvo bo avgusta gostil španski Sabero, svetovni pokali pa bodo v Banjaluki in francoskem Treignacu. Mladince in mlajše člane avgusta čaka svetovno prvenstvo v Solkanu.