Urša Kragelj je v Bratislavi zasedla 3. mesto, Eva Terčelj je bila 4.

0
572

Slovenski kajakaši so letošnjo serijo tekem za svetovni pokal sklenili na najlepši možen način. Potem ko je v soboto kajakaš Jure Meglič zmagal, kanuist Anže Berčič pa zasedel drugo mesto, je zadnji dan tekme v Bratislavi kajakašica Urša Kragelj osvojila tretje mesto, Eva Terčelj pa je bila četrta. Luka Božič in Sašo Taljat sta bila 5., Kralj in Hočevar pa 10. Urša Kragelj je zmagala tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, Božič in Taljat pa sta bila tretja.

Proga v Bratislavi slovenskim slalomistom več kot očitno leži, saj na njej vselej dosegajo vrhunske rezultate. Na zadnji tekmi svetovnega pokala so tako dosegli najboljše rezultate v letošnji sezoni. Včerajšnjemu uspehu, ko so za veselje poskrbeli Jure Meglič, Anže Berčič in Benjamin Savšek, so svoje danes dodali še kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojca Luka Božič – Sašo Taljat in Dejan Kralj – Simon Hočevar. Še posebej sta se izkazali varovanki Mihe Terdiča, ki sta zasedli tretje oziroma četrto mesto. Še drugič v letošnji sezoni se je na zmagovalni oder povzpela Urša Kragelj, ki je na tretji tekmi svetovnega pokala priveslala prvo slovensko zmago kajakašic v svetovnem pokalu, tokrat pa tekmovanje sklenila na tretjem mestu. Na progi, kjer je leta 2010 osvojila tudi bronasto kolajno na evropskem prvenstvu, je Kragljeva v finalni vožnji naredila dotik in za zmagovalko Jano Dukatovo s Slovaške, ki je zmagala tudi prejšnji teden v Pragi, zaostala za 3,96 sekunde. Kragljeva je sicer po polfinalu vodila. Primorska kajakašica je v svetovnem pokalu letos tekmovala več kot odlično in na koncu tudi zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala. S tem je postala prva slovenska kajakašica s to lovoriko. Z dvema zmagama v skupnem seštevku svetovnega pokala se lahko pohvali le kajakaš Peter Kauzer.

V svojem prvem finalu na tekmah svetovnega pokala v letošnji sezoni se je izkazala tudi Eva Terčelj, ki je za las ostala brez zmagovalnih stopničk, na četrtem mestu. S tem je ponovila uspeh iz lanske sezone, ko je v Tacnu tekmovanje prav tako sklenila na četrtem mestu. Tudi takrat  je Urša Kragelj zasedla tretje mesto. Eva Terčelj, ki je slovenske barve zastopala na olimpijskih igrah, je imela v srednjem delu proge sicer nekaj težav, precej bolje pa veslala v najzahtevnejšem spodnjem delu proge. Zmage se je veselila Slovakinja Jana Dukatova, drugo mesto pa je osvojila Čehinja Katerina Kudejova.

Prvič po lanski tekmi svetovnega pokala v L”Argentierru pa sta v finalu dvojcev nastopili kar dve slovenski posadki. Na svoji zadnji tekmi svetovnega pokala v karieri sta nastopila Dejan Kralj in Simon Hočevar, ki v prihodnje ne bosta več tekmovala v dvojcu. Simon Hočevar tako načrtuje ponovne nastope v spustu, kjer je v preteklosti že dosegal vrhunske rezultate, prav tako pa tekmovalni slalom počasi zapušča tudi Dejan Kralj. Tokratno tekmovanje sta končala na desetem mestu. V finalu sta veslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta po tretjem mestu iz Prage, tokrat zasedla peto mesto. S tem sta ohranila prednost pred najbližjimi zasledovalci v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer sta zasedla tretje mesto. Prvo zmago v svetovnem pokalu sta si priveslala Nemca Franz Anton in Jan Benzien, druga sta bila Poljaka Piotr Szczepanski in Marcin Pochwala, tretja pa Francoza Pierre Labarelle in Nicolas Peschier.

S tekmovanjem v Bratislavi se je tudi zaključila letošnja sezona svetovnega pokala, kjer so slovenski slalomisti znova dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh. Na prvi tekmi v Cardiffu sta si drugo mesto priveslala Luka Božič in Sašo Taljat, na tretji tekmi je v konkurenci kajakašic slavila Urša Kragelj, v Pragi je zmagal kanuist Benjamin Savšek, Luka Božič in Sašo Taljat sta bila tretja, v Bratislavi pa je Jure Meglič zmagal med kajakaši, Anže Berčič zasedel drugo mesto med kanuisti, Urša Kragelj pa osvojila bron. Ob tem je treba poudariti, da so si nastope med najboljšo deseterico priveslali tudi številni drugi tekmovalci.

 

DOSEDANJI SLOVENSKI NOSILCI KOLAJN V SKUPNEM SEŠTEVKU SVETOVNEGA POKALA:

1988 – Janez Skok 2. mesto (K1 moški)

1989 – Albin Čižman 3. mesto (K1 moški)

1996 – Fedja Marušič 3. mesto (K1 moški)

1999 – Fedja Marušič 3. mesto (K1 moški)

2001 – Dejan Kralj 2. mesto (K1 moški)

2009 – Peter Kauzer 1. mesto (K1 moški)

2009 – Benjamin Savšek 2. mesto (C1 moški)

2009 – Nina Mozetič 3. mesto (K1 ženske)

2011 – Peter Kauzer 1. mesto (K1 moški)

2012 – Urša Kragelj 1. mesto (K1 ženske)

2012 – Luka Božič in Sašo Taljat 3. mesto (C2 moški)

 

SVETOVNI POKAL SKUPNO 2012

K1ž

1. Urša Kragelj SLO 228 točk

2. Katerina Kudejova ČEŠ 199 točk

3. Jana Dukatova SVK 197 točk

21. Eva Terčelj 97 točk

32. Nina Mozetič SLO 57 točk

57. Ajda Novak SLO 4 točke

 

C2m

1. Pierre Labarelle – Nicolas Peschier FRA 263 točk

2. Ladislav Škantar – Peter Škantar SVK 224 točk

3. Luka Božič-Sašo Taljat SLO 174 točk

23. Dejan Kralj-Simon Hočevar SLO 44 točk

31. Luka Slapšak – Urban Jarc SLO 17 točk