Uspešen zaključek svetovnega prvenstva v spustu za mladince in mlajše člane

0
670

Mladi spustaši na divjih vodah so zadnji dan svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah v čeških Roudnicah nad Labem osvojili pet kolajn. Naslov svetovne prvakinje v sprintu na divjih vodah med mlajšimi članicami si je priveslala kajakašica Ana Šteblaj, še štiri kolajne pa so osvojile slovenske ekipe.

Zadnji dan prvenstva, ki si ga je ogledal tudi češki predsednik Petr Pavel in se v dvojcu tudi sam spustil po kajakaški progi, je bil kar dolg, saj so mladi tekmovalci in tekmovalke v prvem delu tekmovalnega sporeda nastopali v posamičnih finalih, popoldne pa še v ekipnih tekmah sprinta na divjih vodah.

Ljubljanska kajakašica Ana Šteblaj je na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Češkem upravičila vlogo ene izmed glavnih favoritk za osvojitev naslova prvakinje. Tekmovalka, ki je letos stala na zmagovalnem odru tudi v posamični konkurenci članskega evropskega prvenstva, je tokrat ugnala vse tekmice in se veselila zmage v konkurenci kajakašic do 23 let in naslova svetovne prvakinje. Tokrat je bila sekundo in pol hitrejša od Čehinje Marie Nemcove, ki je letos postala evropska in svetovna članska prvakinja v sprintu na divjih vodah, bron pa je pripadel še eni Čehinji Klari Vankovi. V finalu je veslala tudi Nika Ozimc in bila 14.

Do zlate kolajne je priveslala tudi mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Tjaš Til Kupsch, Jon Šenk in Klemen Breznik. Slovenski kajakaši so bili natanko pol sekunde hitrejši od Italijanov, bron pa so osvojili Nemci.

Kajakašice mladinke Špela Marinko, Naja Pinterič in Sara Globokar so poskrbele za odličen uspeh s tretjim mestom. Zmagale so Čehinje Anna Retkova, Ela Strechova in Monika Hansgutova, druge pa so bile Francozinje.

Naja Pinterič in Sara Globokar sta bili soudeleženi še pri enem uspešnem ekipnem nastopu. V tekmi kanuistk do 23 let sta namreč združili moči z Leo Senico in slovenska trojica je osvojila tretje mesto. Tudi tu so bile najboljše Čehinje, medtem ko so si srebrno kolajno priveslale Francozinje.

Za še eno kolajno bronastega leska pa so poskrbeli kanuisti v konkurenci do 23 let. Martin Gale, Nejc Gradišek in Aljaž Marko Golob so zaostali za ekipama Češke in Slovaške.

V mladinskem finalu kajakašic je veslala Naja Pinterič ter se uvrstila na sedmo mesto. Zmagala je Čehinja Anna Retkova, druga je bila Francozinja Noa Pradalier, tretja pa njena rojakinja Eve Vitali-Guilbert.

Naja Pinterič je bila še mesto višje v finalu kanuistk mladink, kjer je bila šesta. Tu je zmagala Francozinja Eve Vitali-Guilbert, druga je bila Čehinja Valentyna Kocirova, tretja pa Francozinja Melody Gireaud.

Tik pod zmagovalnim odrom je obstal mladinec Tjaš Til Kupsch, lanskoletni mladinski evropski prvak v sprintu. Tokrat se mu je kolajna izmuznila za pol sekunde, tako da je bil četrti. Zmagal je Čeh Matyaš Nova, drugi je bil Francoz Axel Durracq, tretji pa Italijan Lorenzo Corti. V finalu je veslal še Jon Šenk in bil 14.

V mladinskem finalu kanuistov je Aljaž Marko Golob priveslal do enajstega mesta. Kolajne so osvojili Čeh Alva Beier, Italijan Cesare Lorenzo Scapini in Čeh Tobias Trnka.

V konkurenci kanuistov med mlajšimi člani je bil Martin Gale deveti, Nejc Gradišek pa deseti. Zmagal je Francoz Charles Ferrion, ki je letos postal tudi članski evropski in svetovni prvak v sprintu na divjih vodah. Drugo in tretje mesto sta osvojila Čeha František Salaj in Matej Vanek.

Med kajakaši do 23 let je slovenske barve v finalu zastopal Matija Preskar in bil 14. Za trojno češko zmagoslavje so poskrbeli Mikulaš Zapletal, Vojtech Matejiček in Jan Šindelar.

V finalu kanuističnih dvojcev do 23 let sta veslala Martin Gale in Nejc Gradišek ter se uvrstila na šesto mesto. Zmagala sta Francoza Manouel in Tanguy Roussin, srebrno in bronasto kolajno pa sta si priveslali češki posadki Vanek – Rasner in Ondrich – Vejnar.

Prav tako šesti sta bili tudi Lea Senica in Sara Globokar v ženskem kanuističnem dvojcu do 23 let. V tem finalu sta slavili Švicarki Hannah Mueller in Mona Clavadetscher, drugi sta bili Britanki Kerry in Emma Christie, tretji pa Čehinji Jana Strilkova in Simona Bundova.

V popoldanskih ekipnih tekmah so bili kanuisti mladinci Aljaž Marko Golob, Gaber Ferlinc in Rok Žitnik četrti. Zmagali so Čehi, drugi so bili Francozi, tretji pa Italijani.

Ekipa kajakašev do 23 let, v postavi Matija Preskar, Tjaš Til Kupsch in Jon Šenk, je bila šesta. Zmagali so Čehi pred Švicarji in Nemci.

Prav tako šeste so bile tudi kajakašice do 23 let Ana Šteblaj, Živa Jančar in Nika Ozimc, ki so na letošnjem članskem svetovnem prvenstvu v Augsburgu sicer priveslale do tretjega mesta, a tokrat jim žal ni uspeh popoln napad na katero izmed kolajn.