V finalu Augsburga Luka Božič in Sašo Taljat.

0
425

Zadnji dan tekme svetovnega pokala v Augsburgu so se na progo v “Eiskanalu” podale še kajakašice in kanuistični dvojci. Skozi polfinalno sito sta tokrat izmed slovenskih tekmovalcev prišla le Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta na koncu zasedla osmo mesto. Manj uspešni sta bili kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, ki sta imeli na progi kar nekaj težav. Urša Kragelj je bila 15., Eva Terčelj pa 23.  

Primorska kanuistična naveza Luka Božič – Sašo Taljat je tudi na drugi tekmi svetovnega pokala nastopila v finalu, kjer je veslala zelo hitro, a so varovanca Dejana Testena od novih zmagovalnih stopničk oddaljile kazenske sekunde. Božič in Taljat sta postavila drugi najhitrejši čas finala, od njiju sta bila hitrejša le Britanca Baillie – Stott, a sta Primorca prejela šest kazenskih sekund, kar ju je potisnilo na osmo mesto. »S finalnim nastopom ne moreva biti zadovoljna, saj sva naredila kar nekaj napak. Čas ni bil slab, na nekaj podobnega sva tudi upala. Ko sva po polfinalu pregledovala posnetke, sva upala na čas okoli 112, 113 sekund, kar nama je uspelo, vendar pa sva na progi naredila preveč napak,« je povedal Sašo Taljat.

»Startala sva dobro, vendar na sredini proge nisva uspela stopnjevati do cilja. Padla nama je koncentracija, zato je prišlo do dotikov,« je dodal Luka Božič, ki je skupaj s Taljatom veslal tudi na svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Solkanu, na vseh slalomskih tekmah pa vesla tudi v kanuju enosedu: »Za mano je že dolga sezona, tako da se že kar malo vleče. Sedaj se bova morala malo spočiti, se potruditi še na svetovnem pokalu v Španiji, potem pa greva domov. Sašo bo imel nekaj premora, mene pa čakata še evropsko in svetovno prvenstvo do 23 let.« Zmagala sta Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, druga sta bila Britanca Timothy Baillie in Etienne Stott, tretja pa Poljaka Marcin Pochwala in Piotr Szczepanski. Vodilna po polfinalu Slovaka Peter in Pavol Hochschorner sta bila izjemno hitra tudi v finalu, vendar sta na koncu proge naredila veliki napaki, prejela 54 kazenskih sekund in bila deseta.

Visoke cilje na vsaki tekmi imata tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Kragljeva je bila ob prihodu v cilj, ko je bilo jasno, da se ne bo uvrstila v finale, izjemno razočarana. »Ni mi uspelo najti sproščenosti. Res sem šla slabo. Običajno se lahko, tudi ko delam napake, zanesem na to, da mi čoln lepo teče in da sem hitra, danes pa nisem mogla dobiti hitrosti. Količki vrat so zelo nizki in voda zelo niha, tako da moraš stalno spremljati višino količkov. Enkrat so nizko, drugič visoko. To spremljanje je zelo zahtevno. Proga je kar zapletena, ampak meni ni steklo že od začetka. Lovila sem se od drugih vrat naprej,« je povedala Kragljeva, ki je tekmo končala na 15. mestu. »Ne počutim se še v igri. Ne vem sicer zakaj, mogoče, ker imam težave s poškodbo in nisem v normalnem procesu treninga. Zaradi bolečin ne morem slediti programu, ampak ga dnevno prilagajam glede na bolečine. Trenutno tudi jemljem protivnetne tablete, morda se bo stanje izboljšalo. Najboljše bi sicer bilo, da bi izpustila en teden divje vode, vendar tega trenutno ne morem storiti,« je še dodala Kragljeva. Eva Terčelj je na progi naredila tri dotike in bila na koncu 23. Zmagala je olimpijska prvakinja Francozinja Emilie Fer, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Nemki Jasmin Schörnberg in Cindy Pöschel.

Tekmovalci se sedaj selijo v Španijo, kjer jih prihodnji konec tedna čaka tretja tekma svetovnega pokala. Po tekmi v La Seu d”Urgellu bo sledil daljši premor, saj se bo serija svetovnega pokala nadaljevala šele v sredini avgusta, ko bosta na sporedu še tekmi v Tacnu in Bratislavi.