V Tacnu so se končale letošnje izbirne tekme za sestavo reprezentance.

0
573

V Tacnu so se končale letošnje izbirne tekme za sestavo reprezentance. Medtem ko večina ekipe ostaja identične kot lani, je do spremembe prišlo pri kajakaših, kjer se je na četrto mesto uvrstil Vid Kuder Marušič. Tudi kanuisti bodo v letošnjem svetovnem pokalu lahko tekmovali s štirimi predstavniki – to mesto je zasedel Jure Lenarčič. Na tekmi za točke ICF je med kanuisti zmagal Benjamin Savšek, med kajakaši je bil najboljši Janoš Peterlin, med kajakašicami Urša Kragelj, kanuistkami Alja Kozorog, med dvojci pa Italijana Camporesi – Ferrari.

V Tacnu je ta vikend potekala mednarodna slalomska tekma za točke ICF, ki pa je bila potisnjena nekoliko v ozadje. V okviru tekme so namreč potekale tudi izbirne tekme, ki so imele precej večji pomen za slovenske tekmovalce, ki so ta vikend nastopali na Savi. Najbolj napeto je bilo med kajakaši in kanuisti, kjer sta bila pred zadnjo tekmo lahko mirna le Benjamin Savšek in Peter Kauzer, medtem ko se je za preostala tri mesta med kajakaši potegovala še peterica, med kanuisti pa so imeli možnost uvrstitve še štirje slalomisti.

Z zmago v finalu tekme za točke ICF si je mesto v ekipi zanesljivo priveslal Janoš Peterlin. »Do finalne vožnje je kazalo bolj slabo, za finalno vožnjo pa sem se uspel zbrati do maksimuma. Te izbirne tekme so tekme živcev. Mislim, da smo vsi, od prvega do petega ali šestega, enako dobri, potem pa je čisto odvisno od dneva, kako odpelješ. Meni je danes uspelo, komu drugemu bo drugič. Moraš se zbrati po najboljših močeh in odpeljati tako kot je treba,« je po tekmi dejal vidno zadovoljen Janoš Peterlin, ki bo sedaj treniral v Sloveniji oziroma se udeleževal treningov skupaj z ekipo, v Francijo, kjer že nekaj časa preživi večino leta, pa se bo vrnil po zaključku prvega dela svetovnega pokala.

Na tekmi se je za Peterlinom uvrstil Italijan Andrea Romeo, tretje mesto je pripadlo Celjanu Martinu Srabotniku, ki pa mu do mesta v članski reprezentanci niso pomagale niti zmagovalne stopničke. Poleg Petra Kauzerja, ki je bil v tokratnem finalu razočaran nad sedmim mestom, in Janoša Peterlina, sta si mesto namreč priveslala še Simon Brus in Vid Kuder Marušič. Za slednjega je to prva uvrstitev v člansko reprezentanco, čeprav je uvodni nastop na tekmah svetovnega pokala doživel že lani v Augsburgu. Lanskoletni svetovni mladinski podprvak je v razvrstitvi za reprezentanco zasedel četrto mesto, kar pomeni, da ne bo nastopil na evropskem prvenstvu, bo pa imel pravico nastopa na prvih treh tekmah svetovnega pokala. Kako napete in izenačene so bile izbirne tekme, pove tudi dejstvo, da je brez mesta v ekipi ostal lani naš najvišje uvrščeni kajakaš v skupnem seštevku svetovnega pokala Martin Albreht.

Za mesto v ekipi so trepetali tudi štirje kanuisti. Benjamin Savšek je lahko na tekmi za točke ICF nastopil sproščeno, saj je imel mesto že zagotovljeno, blizu ekipi pa je bil po sobotni tekmi tudi Anže Berčič, ki je z drugim mestom na tekmi za točke ICF – zaostal je le za Savškom – prav tako brez težav potrdil mesto v reprezentanci. »Zelo sem zadovoljen, saj kaže, da sem v dobri formi. To bom poskušal prenesti na evropsko prvenstvo in upam, da mi bodo tudi tam uspele tako lepe vožnje. V polfinalu se mi je sicer malce zalomilo, ampak šteje finale, tako da sem se za finalno vožnjo dobro pripravil in tekmoval tako kot znam,« je bil nove zmage vesel Savšek.

Za preostali dve mesti med kanuisti so se potegovali še Jure Lenarčič, Luka Božič in Blaž Cof. V odločilni vožnji izbirnih tekem se je najbolj izkazal Luka Božič, ki je v izbirne tekme startal zelo slabo, saj je bil na četrtkovi tekmi šele osmi, v današnjem finalu pa je zasedel tretje mesto. »Že drugo leto zapored sem imel težave, da na prvi tekmi nisem naredil dobrega rezultata in sem moral nadoknaditi na preostalih dveh tekmah. Nisem zadovoljen s temi izbirnimi tekmami, saj sem mislil, da bom v primerjavi z lanskim letom veslal boljše. Veliko naredi psiha, saj izbirne tekme niso navadne tekme. Po pravici povedano mi je lažje startati na svetovnih pokalih kot na izbirnih tekmah. Proge v Tacnu se ne da naštudirati tako kot ostalih prog, vsako leto mi predstavlja veliko težavo. Upam, da bom skozi sezono pokazal, kaj sem naredil v pripravljalnem obdobju. Mislim, da je bila odločilna včerajšnja tekma, ko smo imeli dve možnosti in sem se lahko pripravil na obe tekmi. Že v prvo mi je uspela dobra vožnja, danes pa sem se počutil še boljše. Predvsem v prvem teku sem veslal z lahkoto,« je povedal Luka Božič, ki se je danes odpovedal nastopu v dvojcu, saj sta bila s Sašem Taljatom že uvrščena v ekipo: »Izbirne tekme so zelo skupaj, tako da se je težko pripravit za menjavo enega čolna v drugega. Je kar razlika med C1 in C2, tako da mi je bilo danes lažje, ker sva se odrekla polfinalnemu nastopu v C2.« S četrtim mestom na današnji tekmi si je mesto v ekipi za tekme svetovnega pokala priveslal Jure Lenarčič.

V ženski konkurenci izbirne tekme niso bile tako stresne, saj sta si že pred zadnjo tekmo mesti v ekipi zagotovili Urša Kragelj in Eva Terčelj, tretje mesto pa je zasedala Ajda Novak. Urša Kragelj in Eva Terčelj sta bili prva in druga tudi na tekmi za točke ICF, tretje mesto pa si je priveslala Italijanka Stefanie Horn. »Žal nisem peljala tako kot sem si želela,« je bila kljub zmagi kritična Urša Kragelj. »To je zadnji trening pred najpomembnejšimi tekmami, tako da teh izbirnih tekem ne jemljem kot formalnost. Mislila sem, da bom veslala boljše, a žal ni uspelo. Sedaj morava s trenerjem Miho Terdičem pogledati, kako bova dvignila fizično pripravljenost, saj sem morala v zadnjih dveh tednih veliko treningov izpustiti zaradi bolečin v rami,« je pojasnila Kragljeva, ki se je s poškodbo rame spopadala že v preteklosti. »Celo zimo nisem imela problemov, pred enim mesecem pa me je začelo boleti. Nekako se je nabiralo in nabiralo, tako da sem v zadnjih treh tednih reševala ta problem, ampak gre zelo počasi, vsaka mišica popušča posebej. Upam, da bomo s pomočjo fizioterapevtke in maserjev uspeli odpraviti težave. Vseeno moram veslati, če ne bi šla dva tedna v čoln, da bi se to uredilo, bi bilo potem težko priti nazaj do pravih občutkov,« je še dodala.

V konkurenci kanuistk je na tekmi za točke ICF zmagala Alja Kozorog, pred Nino Bizjak in Avstrijko Nadine Wertschnig. V razvrstitvi za reprezentanco se je Nina Bizjak uvrstila pred Aljo Kozorog, a nobena ni zadostila kriteriju procentualnega zaostanka, zato bo o njunih nastopih v reprezentanci odločil strokovni svet. Med dvojci sta v nedeljskem finalu zmagala Italijana Pietro Camporesi in Niccolo Ferrari pred Tinetom Kanclerjem in Jakobom Ježem.

Imena članov reprezentance so zaenkrat še neuradna, saj mora vse člane ekipe najprej potrditi strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/?p=1254