V Tacnu so zmagali Urša Kragelj, Benjamin Savšek in dvojec Božič-Taljat.

0
427

Slalomisti na divjih vodah so v Tacnu nastopali na tekmi za točke ICF, ki je bila obenem tudi druga izbirna tekma za sestavo reprezentance, ki bo v letošnji sezoni nastopala na evropskem prvenstvu, tekmah svetovnega pokala in na septembrskem svetovnem prvenstvu v Pragi. V konkurenci kajakašic je bila najboljša Urša Kragelj, med kanuisti je slavil Benjamin Savšek, med dvojci pa Luka Božič in Sašo Taljat. Kajakaši se tokrat niso uvrstili na zmagovalne stopničke, najboljši je bil Peter Kauzer na šestem mestu.

Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so v Tacnu tekmovali na tekmi za točke ICF, ki pa je bila nekoliko drugačna kot sicer, saj so organizatorji sobotni del zaradi previsokega vodostaja Save odpovedali, v nedeljo pa namesto predvidenih polfinalnih in finalnih voženj organizirali tekmo z dvema vožnjama, od katerih je na koncu štela boljša. Slovenski tekmovalci so dosegli tri zmage – najboljši so bili Urša Kragelj, Benjamin Savšek ter dvojec Luka Božič–Sašo Taljat –, Luka Božič je bil drugi med kanuisti, Eva Terčelj pa tretja med kajakašicami.

Najboljša kajakašica pretekle sezone svetovnega pokala Urša Kragelj je bila najboljša tudi na drugi izbirni tekmi, čeprav je v prvi vožnji naredila napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, a v drugo svojo nalogo opravila precej bolje. Na drugo mesto se je 65 stotinkami sekunde zaostanka uvrstila Nemka, ki sicer tekmuje za Italijo, Stefanie Horn, tretja pa je bila še ena slovenska tekmovalka Eva Terčelj.

Zmago na tekmi v Tacnu si je z dobro prvo vožnjo zagotovil tudi Benjamin Savšek ter si tako že priveslal mesto v reprezentanci, saj je zmagal tudi na prvi izbirni tekmi. Drugo mesto si je priveslal Luka Božič, tretji pa je bil Hrvat Matija Marinić. Anže Berčič je bil četrti, Simon Hočevar osmi, Blaž Cof pa deveti. Izidi druge izbirne tekme obetajo izjemno napete boje na zadnji izbirni tekmi v ponedeljek, saj bosta na koncu štela najboljša dva rezultata.

Vroče bo tudi v konkurenci kajakašev, kjer se za mesta v ekipi prav tako poteguje več odličnih tekmovalcev. Med tistimi, ki bodo morali v ponedeljek pokazati izvrstno vožnjo je tudi Jure Meglič, ki je imel na prvi tekmi nekaj težav, na drugi pa nastopil nekoliko boljše in zasedel 12. mesto, bil pa je tretjeuvrščeni Slovenec. »Precejšna razlika je v primerjavi s četrtkovo vožnjo, vendar se bom moral še vedno boriti za ekipo. Sedaj ne tekmujem za najvišja mesta, ampak za mesto v ekipi. Vremenske razmere in pravila, ki se spreminjajo iz dneva v dan, niso najbolj dobrodošli, moram zdržati še do jutri zvečer. Tekme so psihično naporne, še posebno, če “zafrkneš” prvo tekmo, tako kot sem jo jaz, in se po progi spustiš kot kakšen začetnik. Potem nisi več povsem prepričan vase. Upam, da bo šlo jutri meni v prid,« je po tekmi povedal Meglič.

Precej bolj miren je Peter Kauzer, ki je na današnji izbirni tekmi zmagal (na tekmi je bil sicer šesti), na prvi tekmi pa zaostal le za Simonom Brusom. »Mislim, da sem glede na ostale rezultate že uvrščen v ekipo. Izbirne tekme so bile zame vmesen cilj, saj če se ne uvrstiš v ekipo, nimaš takšne sezone, kakršno si želiš. Zelo sem vesel, saj je letos desetletje, odkar sem prvič tekmoval na članskem svetovnem prvenstvu. Bilo je zanimivo desetletje, polno vzponov in padcev. Cilji so tudi tokrat visoki, evropsko prvenstvo nas čaka že čez 14 dni,« je povedal Kauzer. Olimpijski prvak Daniele Molmenti je tekmo končal mesto pred Kauzerjem. Zmagal je Italijan Andrea Romeo, drugi je bil njegov rojak Giovanni de Gennaro, tretji pa Francoz Sebastien Combot. Simon Brus je bil tokrat deveti, Dejan Kralj 13., Martin Albreht 15., Janoš Peterlin pa 23.

Mesto v ekipi sta si zagotovila tudi Luka Božič in Sašo Taljat, ki v Sloveniji nimata pravega tekmeca, najboljša pa sta bila tudi na tekmi, saj sta zmagala s prednostjo skoraj treh sekund pred italijanskima dvojicama Pietro Camporesi – Niccolo Ferrari in Andrea Benetti – Stefano Cipressi. »Izbirne tekme so potekale tako kot sva načrtovala, saj bo imel Luka sedaj več miru v kanuju, da se bo lažje pripravil na izbirne tekme. Glede na to, da v letošnji sezoni nisva opravila velike količine skupnega, nama gre zaenkrat kar dobro. Zagotovo pa se bo videlo, kje sva, šele na evropskem prvenstvu in kasneje v prvem delu svetovnih pokalov,« je povedal Sašo Taljat. Božič in Taljat bosta nastopila tudi na junijskem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Solkanu. »Najprej nisva imela takega načrta, vendar sva se po posvetovanju z direktorjem in ostalimi tekmovalci odločila, da bova nastopila tudi v Solkanu. Upamo namreč na dober rezultat v ekipnih vožnjah skupaj s Hočevarjem in Cofom ter Žganjarjem in Žnidaršičem,« je še dodal Taljat.

Tekmovale so tudi kanuistke. Zmagala je Nemka Mira Louen, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Avstrijki Julia Schmid in Viktoria Wolffhardt. Nina Bizjak je bila šesta, Alja Kozorog osma, Beti Medved pa deveta.

Zadnja izbirna tekma bo v ponedeljek v Tacnu. Prvi tek se bo začel ob 16. uri, drugi pa ob 17.30.