V uvodni preizkušnji SP v spustu za mladince in U23 Ajda Novak prišla do naslova prvakinje.

0
223

Prva preizkušnja svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah, ki ta teden poteka v Severni Karolini, je slovenski ekipi že prinesla veselje. Kajakašica Ajda Novak je med mlajšimi članicami priveslala do naslova svetovne prvakinje v klasičnem spustu, kajakaš Maks Frančeškin je osvojil srebro, druga pa sta bila tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar med dvojci. V konkurenci mladincev je na zmagovalni oder priveslal še kajakaš Tim Novak, ki je bil tretji.

Članica KKK Ljubljana Ajda Novak je v konkurenci kajakašic do 23 let svojo nalogo na reki Nantahala opravila odlično. Čeprav se sicer posveča predvsem slalomu, v spustu pa je letos nastopila na državnem prvenstvu, kjer je videla, da je v dobri formi, in se šele naknadno odločila tudi za spustaški nastop na evropskem članskem prvenstvu in prvenstvu v ZDA, ki pravkar poteka, je v klasičnem spustu za seboj pustila vrsto odličnih tekmovalk, ki segajo po najvišjih mestih tudi v članski konkurenci v spustu na divjih vodah. Od drugouvrščene Francozinje Manon Hostens je bila sicer hitrejša le za stotinko sekunde, a igra stotink se je tokrat obrnila v prid slovenske reprezentantke. Bron je pripadel Švicarki Melanie Mathys, ki pa je zaostala že za skoraj devet sekund in pol. Aktualna svetovna prvakinja v sprintu na divjih vodah v članski konkurenci Italijanka Costanza Bonaccorsi je bila četrta.

Med najboljše se je uvrstil tudi Ajdin klubski sotekmovalec Maks Frančeškin, ki je v konkurenci kajakašev do 23 let premoč priznal le nemškemu reprezentantu Marcelu Pauflerju, ki je Frančeškina, ki se je v zadnjih sezonah posvečal predvsem sprintu na mirnih vodah, prehitel za pet sekund. Tudi tretje mesto je pripadlo nemškemu kajakašu, in sicer Finnu Hartsteinu. Na tekmi je nastopil tudi Vid Debeljak, ki je zasedel enajsto mesto, precej več pa pričakuje od nastopa v sprinterski preizkušnji, kjer je letos na članskem svetovnem prvenstvu osvojil bron.

Kolajno srebrnega leska sta si poleg Frančeškina priveslala še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu. Časovne razlike med dvojci so bile v cilju precejšnje, saj sta Slovenca za novima svetovnima prvakoma Jelinekom in Kristekom s Češke zaostala za več kot 19 sekund, medtem ko sta bila tretjeuvrščena Francoza Leduc in Zouggari v cilju počasnejša za več kot 25 sekund.

Na klasični progi, dolgi nekaj več kot enajst minut, se je dobro znašel tudi Tim Novak, ki je v cilj mladinske preizkušnje kajakašev priveslal s tretjim časom in dobrimi devetimi sekundami zaostanka za svetovnim prvakom Adamom Neubertom s Češke. Srebrno kolajno si je priveslal Nemec Sven Paufler. Blizu najboljšim je bil tudi drugi mladinec na prvenstvu Anže Urankar, ki je zasedel končno šesto mesto.

V mladinski konkurenci so se v klasičnem spustu najbolje znašli češki predstavniki, saj so osvojili naslove prvakov v prav vseh petih kategorijah. Med kajakaši je zmagal že omenjeni Adam Neubert, med kanuisti je Michal Smoldal v cilj priveslal hitreje kot Italijan Mattia Quintarelli in Francoz Guillaume Cadet; Martina Satkova je bila najhitrejša tako med kajakašicami kot kanuistkami, za njo sta se v kajaku zvrstili Francozinja Mathilde Rosa in še ena Čehinja Barbora Bayerova, v kanuju pa je srebro pripadlo Čehinji Anežki Paloudovi, bron pa Italijanki Alice Panato. Tudi med dvojci so Čehi dosegli dvojno zmago. Prva je bil dvojec Zapletal – Zapletal, drugi Smildas – Sotola, tretja pa sta bila Francoza Ydoux in Sauteur. Čehi so bili uspešni tudi med mlajšimi člani, saj so brez kolajne ostali le med kajakaši in kajakašicami. V kanuju do 23 let je zmagal Vaclav Kristek, pred rojakom Antoninom Halešom in Italijanom Giorgiom dell”Agostinom, med kanuistkami pa sta vrh zasedli Italijanki Chiara Carbognin in Marlene Ricciardi, medtem ko je bila Čehinja Karolina Paloudova tretja.

Rezultati: http://results.deltatiming.com/wwc/nantahala-2015