V ZDA začetek svetovnega prvenstva v spustu za mladince in mlajše člane.

0
612

Najboljši mladi spustaši na svetu se trenutno mudijo v Združenih državah Amerike, kjer bo ta teden potekalo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah. V Severno Karolino je odpotovala tudi peščica Slovencev, ki se bo med torkom in petkom potegovala za čim višje uvrstitve.

Priložnost nastopa na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Severni Karolini je tokrat dobilo nekaj manj tekmovalcev kot bi sicer, saj je pot na prizorišče prvenstva povezana z visokimi finančnimi sredstvi, ki pa jih v trenutni ne prav finančno rožnati situaciji ni na pretek. V mladinski konkurenci kajakašev bosta tako veslala le Anže Urankar in Tim Novak, med mlajšimi člani Maks Frančeškin in Vid Debeljak, v konkurenci kajakašic do 23 let Ajda Novak, mlajša člana Peter Žnidaršič in Luka Žganjar pa sta prijavljena tako v konkurenci kanuistov kot dvojcev.

Prizorišče, ki se nahaja približno tri ure vožnje od Atlante, je locirano ob vznožju nacionalnega parka Great Smoky Mountains, ki spada med najbolj obiskane nacionalne parke v Združenih državah Amerike. Okolje v nacionalnem parku pomeni tudi pristnejši stik z naravo, zato ne čudijo pogoji, v katerih so se znašli sodelujoči na svetovnem prvenstvu. »Spimo v gozdu, v nekakšnih barakah, kjer so postelje zelo slabe in kratke. Niso nam dali niti odej niti vzglavnikov. Do stranišča imamo približno štiri minute hoje in 50 metrov višinske razlike, sobe pa so zelo majhne. Hrana je kar dobra, se pa čuti ameriški pridih,« je bivalne razmere opisal Anže Urankar.

Ob prizorišču je mogoče srečati marsikatero žival, med drugim tudi kače, tako da so organizatorji izdali opozorilo, da je potrebno pred vsako uporabo čolna le-tega dobro pregledati, da se ni vanj skrila kakšna kača. »Nekaj tekmovalcem so že zlezle v čoln, mi smo zaenkrat še imeli srečo. Sem pa že opazil dve kači,« je še dodal Urankar.

Tekmovanja bodo potekala na reki Nantahala, progo pa je Anže Urankar, ki sodi med glavne favorite mladinske kajakaške preizkušnje opisal tako: »Tu je kar vroče, po drugi strani pa je reka precej mrzla. Pretoka nima veliko, mislim, da bi nam precej bolj ustrezalo, da bi bila bolj divja. Vmes je kar nekaj ravnin. Zgornji del sprinta je tehnično zahtevnejši, v spodnjem delu pa je vodostaj nizek, tako da pogosto z veslom tolčemo po skalah. Na reki je tudi veliko raftov, ki nas ovirajo pri treningih.«

Tekmovanja v bližini Bryson Cityja se bodo začela v torek, ko bo na sporedu posamična preizkušnja v klasičnem spustu. V sredo bodo sledile ekipne tekme v klasiki, v četrtek kvalifikacije posamične tekme v sprintu na divjih vodah, v petek pa se bo prvenstvo zaključilo s finali in ekipnimi tekmami v sprintu.

 

Slovenska ekipa:

K1m mladinci – Anže Urankar, Tim Novak

K1m mlajši člani – Vid Debeljak, Maks Frančeškin

K1ž mlajše članice – Ajda Novak

C1m/C2m mlajši člani – Peter Žnidaršič, Luka Žganjar

 

Spored tekmovanja:

Torek

Posamična tekma v klasičnem spustu

Sreda

Ekipna tekma v klasičnem spustu

Četrtek

Posamična tekma v sprintu – kvalifikacije

Petek

Posamična tekma v sprintu – finale

Ekipna tekma v sprintu

 

Uradna stran prvenstva: http://nantahala2015.com/