Vsi Slovenci uspešno preko kvalifikacij tekme v Penrithu.

0
435

Sedmerica slovenskih slalomistov na divjih vodah je uspešno preskočila prvo oviro odprtega prvenstva Oceanije, ki ta konec tedna poteka v Avstraliji. Kajakašica Urša Kragelj in kajakaš Peter Kauzer sta kvalifikacije končala na osmem mestu.

Kot prvi so se v kvalifikacijah na olimpijski progi iz leta 2000 pomerili kanuisti, kjer v zelo močni konkurenci slovenske barve zastopa Luka Božič. Primorec je svojo nalogo – uvrstitev v sobotni polfinale – opravil že s prvim nastopom, kjer je zasedel trinajsto mesto. V kvalifikacijah je najboljša vožnja uspela aktualnemu olimpijskemu prvaku Francozu Denisu Gargaudu Chanutu, na drugo mesto je priveslal Slovak Marko Mirgorodsky, na tretje pa Čeh Lukaš Rohan.

V konkurenci kajakašev so prav tako s prvim nastopom v nedeljski del tekmovanja napredovali vsi slovenski predstavniki na startu. Peter Kauzer je kvalifikacije zaključil na osmem mestu, Žan Jakše je bil natanko sekundo počasnejši od Hrastničana in bil 15., kot 21. pa je s prvim nastopom napredoval tudi Niko Testen. Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Nemec Hannes Aigner, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Američan Michal Smolen.

Dve predstavnici imamo v konkurenci kajakašic in obe bosta znova veslali tudi v sobotnem delu tekmovanja. Urša Kragelj je napredovala že po prvi vožnji, kjer je zasedla osmo mesto. Ajda Novak je v prvo naredila precej napak, si nabrala tudi šest kazenskih sekund, zato je morala mesto med polfinalistkami loviti v drugi vožnji. V drugo je bila uspešna in se z desetim rezultatom drugega nastopa tudi ona prebila v polfinale. Najhitrejša kajakašica v kvalifikacijah je bila Nemka Ricarda Funk, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Čehinja Katerina Kudejova.

Kot zadnja izmed slovenskih predstavnikov je do polfinala napredovala tudi kanuistka Alja Kozorog. Članica kajakaškega kluba z Mosta na Soči je v prvem nastopu nabrala osem kazenskih sekund, kar je zadoščalo za 28. čas kvalifikacij, a je bila v drugem nastopu peta ter si tudi ona zagotovila napredovanje v drugo fazo tekmovanja. V kvalifikacijah je bila najboljša Avstralka Jessica Fox, Francozinja Lucie Baudu je bila druga, Novozelandka Luuka Jones pa tretja.

 

Rezultati v živo: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=auscanoe.20190221

 

Slalom (povezave na startne liste, rezultate): https://whitewater.paddle.org.au/slalom/

 

Spust (povezave na startne liste, rezultate): https://whitewater.paddle.org.au/wildwater/#1538712716278-f6cef4d6-1edc

 

Foto: michael_pixure / Facebook stran KKK Tacen