Za konec evropskega prvenstva v Franciji ekipa kanuistov četrta.

0
572

Zadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v Bourg Saint Mauriceu je imela Slovenija na startu šest ekip, vendar se na atraktivni progi nobeni ni uspelo uvrstiti na zmagovalne stopničke. Še najbližje je bila ekipa kanuistov do 23 let, ki je tekmovanje končala na četrtem mestu. Ekipa kajakašic do 23 let in mladinska ekipa kajakašev sta zasedli peti mesti. Slovenska ekipa tako ostaja pri treh osvojenih posamičnih kolajnah, ki so jih priveslali kanuist Anže Berčič, dvojec Jakob Jeklin – Niko Testen in kajakaš Vid Karner. Poleg tega so slovenski slalomisti na tem prvenstvu osvojili še šest četrtih mest.

Zadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane se ni povsem izšel po slovenskih željah. Ekipa kanuistov, ki je letos že osvojila naslov svetovnih prvakov, bila pa je najboljša tudi v lanskem letu tako na svetovnem kot evropskem prvenstvu mlajših članov, je tokrat naredila nekoliko preveč napak. Jure Lenarčič, Luka Božič in Anže Berčič so na reki Isère veslali zelo hitro, postavili tudi najhitrejši čas, a ob tem nabrali kar deset kazenskih sekund in bili uvrščeni na četrto mesto. Za zmagovalci so zaostali za 7,31 sekunde. »Ne vem točno, kaj se je dogajalo na progi. Vožnja niti ni bila tako slaba. To je šport. Ne moreš zmagati na vsaki tekmi. Na prejšnjih tekmah smo bili boljši mi, sedaj pa so bili drugi bolj previdni in s tem tudi boljši na koncu. Malo razočaranja je, vsaj pri meni, glede na to, da v posameznih vožnjah nisem prikazal tistega, kar sem pričakoval. Tako sem več upov polagal na moštvene vožnje. Velikega razočaranja pa vseeno ni, saj so to moštvene vožnje. Enkrat več napak naredijo eni, drugič pa drugi,« je po tekmovanju povedal Jure Lenarčič.

Naslov evropskih prvakov so si priveslali Francozi Maxime Perron, Simon Le Friec in Kilian Foulon, drugi so bili Poljaki Kacper Gondek, Wojciech Pasiut in Arkadiusz Niec, tretji pa nekoliko presenetljivo Španci Jesus Perez, Aitor Garmendia, Lluis Pares.

Mesto slabše, na petem mestu, so ekipno tekmo končale kajakašice Eva Terčelj, Ajda Novak in Nina Bizjak. S štirimi kazenskimi sekundami so za zmagovalkami zaostale za šest sekund in pol. Tudi če bi Slovenke s progo opravile brez kazenskih sekund, to tokrat ne bi zadostovalo za zmagovalne stopničke, saj so tretjeuvrščene Francozinje za zmagovalkami zaostale za 36 stotink sekunde, četrtouvrščene Nemke pa že za 6,15 sekund. Zmagala je ekipa Češke, za katero so veslale Katerina Kudejova, Veronika Vojtova in Pavlina Zasterova. Srebro so si priveslale Italijanke Stefanie Horn, Maria Clara Giai Pron in Chiara Sabatini, bron pa Francozinje Estelle Mangin, Nouria Newman in Josepha Longa.

Znova se je nastop ponesrečil kajakašem Martinu Albrehtu, Simonu Brusu in Maticu Štruklju, ki so z 58 kazenskimi sekundami tekmovanje končali na 15. mestu. Na nedavnem svetovnem prvenstvu so bili deseti. Tokrat so si moštvene kolajne priveslale povsem druge ekipe kot na svetovnem prvenstvu na Slovaškem. Naslov evropskih prvakov so osvojili Čehi Zdenek Ornst, Ondrej Tunka in Ondrej Cvikl, drugi so bili Francozi Vivien Colober, Benjamin Renia in Mathieu Biazizzo, tretji pa Poljaki Rafal Polaczyk, Michal Pasiut in Marciej Okreglak.

Popoldne so ekipne tekme čakale še mladince, kjer je bila najvišje uvrščena ekipa kajakašev, ki je zasedla peto mesto. Vid Karner, Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik, ki so navdušili na letošnjem svetovnem prvenstvu, ko so osvojili bron, so za kolajno zaostali za dve sekundi. Postavili so drugi najhitrejši čas, a so jih od kolajne oddaljile štiri kazenske sekunde. Zmagali so Nemci Leo Bolg, David Franke in Felix Merklein, drugi so bili Španci Jordi Cadena, Unai Nabaskues in Juan Martinez, tretji pa Poljaki Eryk Lejmel, Bartosz Debowski in Kacper Cwik.

V Liptovskem Mikulašu so nekoliko presenetljivo do kolajne prišle tudi mlade kajakašice Neža Vrevc, Nina Bizjak in Alja Kozorog, ki pa so tokrat tekmovanje končale na sedmem mestu. Zmagale so Španke Julia Cuchi, Miren Lazkano in Annebel van der Knijff, druge so bile Britanke Kimberley Woods, Lauren Strickland in Amy Hollick, tretje pa Čehinje Karolina Galuškova, Amalie Hilgertova in Tereza Fišerova.

Preveč kazenskih sekund je bilo usodnih tudi za ekipo kanuistov. Blaž Zupan, Jakob Jeklin in Žiga Taljat so s šestimi kazenskimi sekundami prvenstvo sklenili na šestem mestu. Zmagali so Britanci Thomas Abott, Samuel Ibbotson in Daniel Evans, drugi so bili Francozi Cedric Joly, Julian Otherin – Girard in Erwan Marchais, tretji pa Rusi Pavel Smirnov, Jurij SNegirev in Aleksej Popov. Reprezentanci Španije in Rusije sta tudi največji presenečenji zadnjega tekmovalnega dne, saj so njihovi reprezentanti blestei prav v vseh ekipnih preizkušnjah.

V konkurenci dvojcev in kanuistk tako med mladinci kot mlajšimi člani Slovenija na ekipni tekmi ni imela svojih predstavnikov. V konkurenci mlajših članov med dvojci je slavila ekipa Poljske, drugi so bili Rusi, tretji pa presenetljivo Španci. Za presenečenje so poskrbeli tudi favoriti Čehi in Britanci, ki so tokrat ostali praznih rok. Tudi med kanuistkami do 23 let je prišlo do presenečenja, saj sta favorizirani ekipi Velike Britanije in Češke po napakah tekmovanje končali na četrtem oziroma šestem mestu. Zmagala so Francozinje, pred Nemkami in presenečenjem tekme – Rusinjami. Med mladinci so med dvojci slavili Francozi pred Čehi in Nemci, na ekipni tekmi kanuistk pa sta nastopili le ekipi Francije in Češke.

Naslednje evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu bo organizirano v Makedoniji.

 

Rezultati: http://www.123result.com/Live.aspx?EventId=294&User=siwidata&Season=CS_2013&Federation=ECA&PDF&Stream1=Bourg13_Odd&Stream2=Bourg13_Even