Za konec svetovnega prvenstva v Banjaluki še bron mladinske ekipe kanuistov.

0
324

Z ekipnimi preizkušnjami v klasičnem spustu na divjih vodah se je v Banjaluki zaključilo svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Zadnji dan so na reki Vrbas do kolajne priveslali kanuisti Martin Gale, Nejc Gradišek in Maj Oštrbenk, ki so bili tretji.

Slovenska odprava v Bosni in Hercegovini je uspešno zaključila svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane, saj so na prvenstvu mladi spustaši skupaj osvojili kar deset kolajn. Devet so jih prejeli v petek, ko so bile na vrsti odločilne tekme v sprintu na divjih vodah, deseto pa so prejeli danes, ko je mladinska ekipa kanuistov osvojila bron.

Martin Gale, Nejc Gradišek in Maj Oštrbenk so v ekipni tekmi zaostali le za ekipama Francije, za katero so veslali Louis Passernig, Jean Chevallier in Maxime Kabir, ter ekipo Češke, v postavi Karel Rasner, Filip Janu in Matouš Beier.

Tik pod zmagovalnim odrom je ekipno tekmo zaključila ekipa kanuističnih dvojcev do 23 let, za katero so veslali Anže Urankar in Tim Novak, Vid Oštrbenk in Maj Oštrbenk ter Martin Gale in Nejc Gradišek. Od brona jih je ločilo pičlih pet stotink sekunde. Naslov svetovnih prvakov so si priveslali Francozi, drugi so bili Čehi, tretji pa Nemci.

Ana Šteblaj, Živa Jančar in Helena Domajnko so se na progo podale dvakrat – v mladinskem kajaku in kanuju do 23 let – in obakrat zasedle peto mesto. V mladinski konkurenci kajakašic so zmagale Italijanke, pred Francozinjami in Nemkami. V kanuju do 23 let pa so slavile Čehinje, pred Italijankami in Francozinjami.

Tudi mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Urban Novak, Vid Oštrbenk in Ulan Valant, je klasični spust končala na petem mestu. Naslov svetovnih mladinskih prvakov so si priveslali Čehi, drugi so bili Francozi, tretji pa Nemci.

V kajakaški ekipi do 23 let so nastopili Anže Urankar, Erazem Šavli in Lenart Stanovnik in priveslali do sedmega mesta. Zlato so osvojili Belgijci, srebro Nemci, bron pa Italijani.

Naslednje leto mlade spustaše na divjih vodah čaka evropsko prvenstvo, ki ga bo gostil Solkan.

Foto: Mitja Oštrbenk