Zakrajšek v Račicah šesti, Ponomarenko Janićeva sedma, Leban osmi.

0
354

Jošt Zakrajšek je na drugi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v čeških Račicah v finalu A na 1000 metrov zasedel šesto mesto. V istem finalu je veslal še Lovro Leban, ki je bil osmi. V finalu A je veslala tudi kajakašica Špela Ponomarenko Janić, ki je na 500-metrski razdalji zasedla sedmo mesto. Anja Osterman je tekmovala v finalu B na 1000 metrov in bila sedma.

Sprinter na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni dosegel dobro uvrstitev, saj je v finalu A na 1000 metrov zasedel šesto mesto. Bil je tudi boljši od reprezentančnega kolega Lovra Lebana, ki je ciljno linijo v finalu prečkal kot osmi. To pomeni, da je Zakrajšek še korak bližje k nastopu na evropskem prvenstvu, ki bo junija na Portugalskem. Po pravilih lahko na določeni razdalji na evropskem in svetovnem prvenstvu nastopi le po en predstavnik posamezne države, interna pravila slovenske ekipe pa določajo, da si bo mesto v ekipi priveslal tisti tekmovalec, ki bo imel boljše rezultate na tekmah svetovnega pokala. Zakrajšek je Lebana prehitel tudi v Szegedu. »Z veslanjem in uvrstitvijo sem zelo zadovoljen. Danes sem celo izboljšal svoj osebni rekord na 1000 metrov, ki sem ga postavil lani na evropskem prvenstvu v Zagrebu. To kaže, da se forma vzpenja. Sicer se še nekoliko pozna, da sem pred dobrim mesecem dni deset dni preležal zaradi bolezni, a z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen,« je s Češke sporočil Jošt Zakrajšek. Zmagal je Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Belorus Aleh Jurenia, tretji pa Avstralec Ken Wallace.

Kajakašica Špela Ponomarenko Janić je veslala v finalu A na 500 metrov, kjer je zasedla sedmo mesto. Zmagala je Novozelandka Lisa Carrington, druga je bila Avstrijka Yvonne Schuring, tretja pa Nemka Katrin Augustin Wagner. V dopoldanskem delu tekmovanja se je v finalu B na 1000 metrov za čim boljšo uvrstitev potegovala Anja Osterman. Na koncu je bila sedma, kar ji je v skupni razvrstitvi prineslo 16. mesto.

Popoldne so tekmovalce čakale še kvalifikacije in polfinala na 200 metrov. Ponomarenko Janićeva je tako v kvalifikacijski kot v polfinalni skupini zasedla četrti mesti, kar je zadostovalo za uvrstitev v finale B, ki bo na sporedu jutri ob 9.40. Na isti razdalji je tekmovala tudi Anja Osterman, ki se je zanesljivo uvrstila v polfinale, nato pa tam zasedla osmo mesto in končala s tekmovanjem. Iz kvalifikacijske skupine se je v polfinale 200-metrske preizkušnje uvrstil tudi Lovro Leban, ki pa je bil nato diskvalificiran.

V nedeljo že ob 9.05 Zakrajška čaka finale C na 500 metrov, ob 9.40 bo Špela Ponomarenko Janić veslala v finalu B na 200 metrov, ob 15.15 pa bo Jošt Zakrajšek znova lovil dober rezultat na 5000 metrov, kjer se je izkazal pretekli konec tedna v Szegedu. Na najdaljši razdalji je bil namreč četrti.


Rezultate lahko najdete na: http://www.racice2013.com/results