Zimske priprave se počasi zaključujejo.

0
580

Zimske priprave slovenskih kajakašev in kanuistov v toplih krajih se počasi končujejo. Nad novim trening centrom v Združenih arabskih emiratih so bili slalomisti več kot navdušeni, prav tako pa so bili s pogoji za trening v zimskem obdobju zadovoljni tudi spustaši na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah, ki so se pripravljali v Italiji oziroma v Avstraliji.

Večina slovenskih spustašev na divjih vodah in sprinterjev na mirnih vodah se je na novo sezono pripravljala v italijanski Sabaudiji. Skupaj s švicarsko ekipo je treniralo 18 slovenskih tekmovalcev, katerih treninge je nadzorovalo pet trenerjev. V istem času so se v tem italijanskem trening centru pripravljali tudi nemški kanuisti, na čelu z olimpijskim prvakom Sebastianom Brendlom, nekaj madžarskih in čeških tekmovalcev ter tudi številni veslači, npr. nemški osmerec, češka olimpijska prvakinja in svetovna prvakinja z Bleda Miroslava Knapkova, švicarska ekipa in seveda vsi najboljši italijanski tekmovalci.

Zaradi zdravstvenih težav se priprav ni udeležil kajakaš Rok Kuk, lanskoletni evropski podprvak do 23 let na 1000 metrov, ki je moral izpustiti kar dobršen del treninga v zadnjem obdobju. »Za tekmovalno sezono to ni najboljše, ampak bom videl sproti, kako bo,« je povedal Rok Kuk. Njegov sotekmovalec v kajakaškem dvojcu Lovro Leban pa je pogoje v Italiji uspel dobro izkoristiti in se zavzeto pripravljal na novo sezono. Z njegovim delom je bil zelo zadovoljen Jernej Župančič Regent, ki je opozoril tudi na napredek Simona Ovna. »Simon Oven se je kar približal Lovru, med mladinci pa je zelo hiter Alan Apollonio, ki mu sledi Matic Klobučar. Med kajakašicami, tu jih je le pet, je trenutno konkurenčna le Anja Osterman, vendar upam, da bomo v naslednjih dveh letih dohiteli kakovost in številčnost moške ekipe, saj prihajajo mlade kajakašice. Na teh pripravah smo že preizkušali prve kombinacije dvojcev za prihajajočo sezono, vendar je za odločitve še dovolj časa,« je povedal Župančič Regent. Sprinterji so priprave dodobra izkoristili, saj so opravili veliko količino treninga. Dva dni so trenirali štirikrat dnevno, trikrat na vodi in opravili še kondicijski trening, vsak tretji dan pa so dopoldne veslali dvakrat, popoldne pa imeli nekaj počitka. Prosti čas so izkoristili tudi za obisk bližnjega Rima, zadnji dan pa uživali v pikniku na plaži. Ob koncu meseca sprinterje čakajo še ene priprave v Italiji, tokrat v Pusianu.

Del sprinterske ekipe, ki so jo sestavljali Špela Ponomarenko Janić, Tilen Vidovič in Jošt Zakrajšek, pa se je odločila za zimski trening v daljni Avstraliji. Vidovič in Zakrajšek enomesečni trening v bližini Brisbana zaključujeta prav danes, medtem ko bo Špela Ponomarenko Janić v deželi “tam spodaj” trenirala vse do 5. aprila. Jošt Zakrajšek se je tokrat na trening v Avstralijo prvič podal kot sprinter, je pa v Penrithu treniral še v svojih “slalomskih” časih. »Podnebje tu je še bolj toplo kot v Sydneyju in bolj se čuti vpliv oceana, saj je ta od nas oddaljen le kakšna dva kilometra in pol,« je razliko med treningom v Sydneyju in na Gold Coastu pokomentiral Zakrajšek in nadaljeval: »Pogoji za trening so skoraj idealni. Nastanjeni smo le nekaj korakov od vode ter Avstralskega inštituta za šport in nacionalnega trening centra za sprint, tako da avto potrebujemo le za v trgovino. Veslamo po kanalih, katerim ni videti konca. Voda pa je mešanica sladke vode iz reke in slane iz oceana, poleg rib pa se v vodi znajde tudi kakšen morski pes vrste “bull shark”«. V istem centru trenira tudi večina avstralskih tekmovalcev in nekaj tujcev, med njimi tudi olimpijski in svetovni prvaki, tako da lahko tekmovalci že dobijo vpogled v trenutno stanje pripravljenosti. »Moram priznati, da sem z dosedanjim delom zelo zadovoljen,« je še povedal Zakrajšek, ki je proste trenutke izkoristil za surfanje na valovih, kot edino slabost bivanja v Avstraliji pa izpostavil visoke cene hrane.

Za razliko od večine tekmovalcev pa je najboljši slovenski kajakaš v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič zimski trening opravil kar doma. Sprva je sicer načrtoval enomesečni trening v Čilu, kamor naj bi se odpravil z avstrijskim tekmovalcem Gerhardom Schmid, a je slednji zaradi službenih obveznosti moral odpovedati načrtovane priprave. »Tako sem še eno zimo preživel v Sloveniji, ki je bila sicer obilno zasnežena, a ne tako mrzla, tako da sem zlahka opravil dva treninga dnevno v čolnu ter enega v fitnesu. Za mojo fizično pripravo tudi letos skrbi Rok Brezavšček, s katerim sem zelo zadovoljen, saj je viden velik napredek v fizični moči in vzdržljivosti. Dvakrat tedensko opraviva tudi trening za moč s pomočjo elektro stimulacije, kar je velika dobrodošlica enoličnemu treningu v fitnesu, treningi na vodi pa so podobni tistim v prejšnjih letih, le v formi bom malo prej, saj imamo EP že v začetku maja. Glede na to, da bosta EP in SP na domačih tleh, bom večino treningov opravil v Bovcu in Solkanu. Trenutno čakamo na ugodne razmere za priprave v Bovcu. Vode še ni, ampak glede na velike količine snega v gorah, bi moralo biti ob koncu marca že dobro,« je povedal Žnidarčič.

Večina slalomistov je zimski trening opravila v Al Ainu, kjer je bila navdušena nad novo progo in pogoji za trening, mladinska ekipa in dvojec Božič – Taljat pa so trenirali v francoskem Pauju. V Francijo se je po pripravah v ZAE odpravil tudi kajakaš Janoš Peterlin, kjer je zelo uspešno nastopal v seriji tekmovanj Eurolympics. V močni konkurenci, kjer je nastopala večina najboljših francoskih tekmovalcev, pa tudi nekaj tujcev, je na zadnji tekmi serije v Lannionu osvojil drugo mesto, v skupnem seštevku štirih tekem pa  zasedel končno četrto mesto. Slovenske slalomiste sicer otvoritvena tekma sezone v Tacnu čaka 23. marca.